От тази година родителите, които са плащали данъците си, ще

...
От тази година родителите, които са плащали данъците си, ще
Коментари Харесай

Данъчни облекчения за деца – само ако нямате задължения към хазната

От тази година родителите, които са плащали налозите си, ще могат да получат по-високи, обясниха на брифинг от Национална агенция за приходите. Това е допустимо поради измененията от 2020 година на данъчното законодателство. За тази година сумите, с които е допустимо да се понижи общата годишна основа при прилагане данъчно облекчение за деца, са, надлежно, 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 за три и повече деца. Това значи, че родителите ще получат надлежно до 450 лв. за едно дете, 900 - за две и до 1 350 за три и повече деца. Досега родителите получаваха едвам по 20 лв. за дете след намаляването на данъчната основа.

От 1 декември до края на годината родителите могат да подават заявления за данъчните облекчения за деца.

Две са изискванията за приемане на тези данъчни облекчения - това са условия към децата и условия към родителите. Детето би трябвало да не е навършило пълноправие към 31 декември 2021 година, както и да не е настанено в дом на държавна прехрана. То може да е жител и на друга страна членка на Европейския съюз.

Две значими условия има за родителите:

Първото е да имат облагаеми приходи , тъй като това е данъчно облекчение, не е помощ или някакъв тип обезщетение, това е понижение, отстъпка от налозите, които физическите лица заплащат.

Второто доста значимо изискване е родителите да нямат остаряло неплатено обвързване към бюджета - било налог, било осигурителна вноска или неплатена пътна санкция.

Ако се заплати просроченото обвързване, по-късно можете да се подаде данъчната декларация.

Данъчните облекчения могат да се употребяват по два метода, както до момента. Единият е с подаване на декларация пред работодателя с главен трудов контракт . В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари следващата година.

Втората опция е с подаването на годишна данъчна декларация в период от 10 януари до 3 май следващата година. Паричните суми ще бъдат възобновени след инспекция на Приходната организация в период от един месец след подаването на декларацията.
Данъчни облекчения за деца, покупка на жилище, поправки: Как да спестите пари през 2021 година
Българското законодателство е планувало редица данъчни облекчения за другите обществени групи на обществото. Благодарение на тях, гра...

При част от хората данъчното облекчение ще може да се получи с една по-голяма декемврийска заплата. При други това ще стане с януарските заплати, обясниха от Национална агенция за приходите.

Ако родител няма задоволително огромна данъчна основа, с цел да получи цялото облекчение, тогава се позволява да се употребява такова до размера на прихода. Остатъкът може да се употребява от другия родител, само че за задачата наложително се подава данъчна декларация. Тоест - не е възможно и двамата чиновници да употребяват данъчното облекчение през работодателя.

Припомняме, че гласуването на това данъчно облекчение провокира съществени, когато беше препоръчано от последното държавно управление на ГЕРБ. Първоначалната концепция бе да има по-високи детски добавки за всички родители. Проектът на бюджет за 2021-а, където бе записано, че през 2020 година надбавки получават 572 хиляди Деца, провокира драма. През 2021 година децата трябваше да са 1,26 милиона, а през 2022 година плануваните да получават помощи, още веднъж понижават и са 491 хиляди поради подоходните критерии. Тази едногодишна помощ отприщи вълна от неодобрение и в последна сметка ГЕРБ смениха метода и в последна сметка и данъчното облекчение в този си размер остана еднократно.

Новото данъчно облекчение ще се употребява от всички родители, в това число и от тези, които получават и надбавки.Според изчисленията то ще коства на хазната 135 млн. лева по-малко доходи по Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Десетки хиляди хора към този момент са подали заявления за данъчните облекчения за деца и за данъчни облекчения за деца с увреждания, сподели в онлайн брифингът представителят на Националната организация за приходите Росен Бъчваров.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР