От тази година хората, които ремонтират жилището си, имат право

...
От тази година хората, които ремонтират жилището си, имат право
Коментари Харесай

Изненада: Ремонтираш жилището и ти дават пари - как става?

От тази година хората, които ремонтират жилището си, имат право на данъчно облекчение. При обявление на приходите си през 2022 година, те ще могат да си приспаднат направените разноски за ремонт през актуалната година, написа БНР.

Максималната сума от 2 хиляди лв. ще бъде приспадната от годишната данъчна основа, а дължимият налог общ приход ще бъде понижен, съобщи Виолета Маринова, основен специалист звено "Комуникации " в Търговско дружество на НАП-Варна.

"Тъй като се признават единствено заплащанията за труд, в това число промяна на ламинати, дограма и други, са нужни документи за платения труд по отношение на осъществяването на ремонта.

Те би трябвало да са съпроводени от документи за заплащането му- фискален бон, квитанция, банков или различен документ, където да са разграничени сумите за материали и сумите за труд ", споделя Маринова.

Това евентуално ще е компликация за доста хора, защото е ясно, че този вид услуги у нас са по-скоро в сивия бранш, а парите за ремонтни действия се дават на ръка и не се издават касови бележки в доста случаи.

Тези документи би трябвало се ползват към данъчната декларация за облагане на приходите на физическите лица, която ще подаваме през 2022 година.

Максималният размер, който може да се приспадне е 2000 лв.. "Ако направените разноски са за 2 000 лв., отстъпката ще е в размер на 200 лв.. Ако разноските са 500 лв., ще се приспаднат 50 лв.. "

"Ремонтът не може да се прави от родственик или свързани с данъчно задължените лица компании ", споделя Маринова. Не е наложително трудът по ремонта да бъде осъществен от български жител или компания. Могат да са осъществени от представители жители страни членки на Европейски Съюз.

Ако парцелът е благосъстоятелност на повече от един човек, облекчението може да се употребява от всеки от тях. Те се уговорят кой каква сума да си приспадне от данъчната декларация.

В графата "ремонти и усъвършенствания " Национална агенция за приходите включва всевъзможни действия - промяна на дограми и паркети, остъкляване, ремонт по покрив и други общи елементи на блокове.

Условие за прилагане на облекчението е парцелът да е в България и да не е включен в активността на дружество, а индивидът, който ще се възползва от облекчението, би трябвало да е притежател или съсобственик.

Така, че наематели, които ремонтират непознат апартамент за своя сметка, не могат да се възползват от понижението.

Данъчните ще признават единствено разноските за труд, които би трябвало да бъдат удостоверени с документи за платения труд. Маринова прецизира, че е належащо да са разграничени сумите за материали и сумите за труд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР