От тази година гръцкото правителство въвежда нова такса за туристи.

...
От тази година гръцкото правителство въвежда нова такса за туристи.
Коментари Харесай

Гърция въвежда нова такса за туристи

От тази година гръцкото държавно управление вкарва нова такса за туристи. Т.нар. „ климатичен налог “ ще варива според от мястото на настаняване, написа изданието Kathimerini. Новите промени идват в отговор на тежките пожари и наводнения, които застигнаха Гърция през миналата година и опитът на държавното управление да финансира планове за реорганизация.

Въпросният налог ще е сезонен, като ще се ползва единствено през натоварените месеци сред март и октомври.

Туристите, настанени в жилища и хотели с една или две звезди, ще заплащат 1.50 евро, до момента в който тези в хотели с три звезди – 3 евро. Гостите в четиризвездните хотели ще бъдат обложени със 7 евро, а посетителите в петзвездните хотели ще заплащат 10 евро на вечер. Те не са включени в цените на туроператорите и би трябвало да се платят на място в локалната валута.

Изразявайки угриженост, Григорис Тасиос, президент на Общогръцката асоциация на хотелиерите, се тормози, че новият налог може да възпре туристите, като се отрази на приходите. През ниския сезон обаче от ноември до февруари ще важи общоприетата туристическа такса.

Гръцкото държавно управление чака да генерира до 300 милиона евро спомагателни доходи през 2024 година с този нов данък, удвоявайки своя бюджет за специфични запаси. Данъкът се ползва и за краткосрочни наеми, резервирани посредством онлайн платформи, като уголемява обсега си от предходния налог за настаняване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР