От сякаш е останала само детската радост около украсяването с

...
От сякаш е останала само детската радост около украсяването с
Коментари Харесай

Коледното дърво между традицията и съвременния интериор

От като че ли е останала единствено детската наслада към украсяването с шарени играчки и лампички. Действително, може би към този момент не се вълнуваме колкото тях за елхичката, само че тя е част от настроението на декември и до момента в който още е по този начин, може би не би трябвало да я пренебрегваме и като част от интериора ни за към месец.

Традиционната органична (отсечена) елха
Категорична класика. В близкото минало отсечената елха беше единственият вид за коледно дърво. Безспорно най-голямото й преимущество се показва в аромата на елховите клончета, който способства за уюта и настроението вкъщи. Основен минус на органичната елха е неиздръжливостта й. Любителите от опит знаят, че няма опция да я закупят при започване на коледния месец, тъй като мъчно ще издържи до Нова година. От топлината в помещението игличките стартират бързо да падат, изключително в случай че стаята е с дребна площ и се отоплява интензивно. Затова нормално отсечена елха се купува директно преди празниците.

Далеч по-сериозен и просторен е казусът с противозаконната сеч на територията на страната. Не може да сме сигурни, че елхата е отсечена от местонахождение, особено предопределено за развъждане с комерсиална цел и не е дело на недоброжелатели, стремящи се да натрупат бързи пари по празниците.

Синтетична елха
Елхите, направени от ПВЦ материали са настоящи и желани артикули. В съпоставяне с отсечената елха са финансово по-изгодни, тъй като разходът за тях е еднократен в общия случай. Основното им преимущество е опцията да се употребяват в продължение на поредност от години, също и разнообразието в размерите на асортимента им – от най-малката височина до повече от два метра. Производителите стават все по-изобретателни и през днешния ден синтетични елхи се оферират в обилие от цветове: от класическото зелено, през бялото, синьото, аленото, розовото, до екстравагантното черно. Продават се модели със заскрежени връхчета или неестествен сняг – за дървото от ПВЦ най-малко образно да се приближи до външния образ на естествената елха в естествени условия. С дългата дълготрайност на живота им и разнообразните размери, изкуствените елхи са желан вид за офиси, учебни заведения и магазини, където постоянно украсата се аранжира още от края на ноември.

Нито синтетичната, нито органичната елха се приближават до оптималния екологичен вид. При производството на първата се освобождават редица нездравословни газове в атмосферата, а въпреки това изсичането на избран брой коледни дървета попречва по този начин нужното естествено филтриране на въздуха.

Жива елха в саксия
Това е оптималният метод да получите естествена елха, без да се постанова отсичането на нито едно дърво за задачата. Друг безспорен плюс на саксийната елха, е опцията да се украсява за Коледа в продължение на няколко години, само че с цел да се реализира това, е належащо да се поставят. Високата цена на елхата, е може би най-големият й минус, само че в случай че гледате на нея като на дълготрайна инвестиция, разходът е оневинен, най-много поради добавените изгоди за вас и околната среда. Когато дръвчето стане задоволително огромно и е невероятно бъдещото му виреене в саксия, ще имате мотив за още един празничен миг – да го засадите, с което ще дадете позитивен образец на децата, фамилията или близките.

И още...
Изброените до тук други възможности на коледната елха са най-често срещаните и могат да се причислят в рубрика – класика. Но има ексцентрични и екстравагантни разновидности да се сдобиете с коледна елха, част от които се изготвят на ръка и в домашни условия - сръчните да запретнат ръкави. Всъщност за какво да не избягаме от обичайна визия за дърво. За някои хора значима е силата към мястото, където ще сложим подаръците. За други - самия факт, че сами са създали украса на дома си по метод, който се връзва с интериора им и им носи естетика.

Коледни елхи " Направи си самичък "





От коркови тапи


От книги


Просто от светлинки


Винтидж - от листове остаряла хартия


От клони


С вашите фамилни мемоари
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР