От Световната продоволствена програма съобщиха вчера, че доставките на храна

...
От Световната продоволствена програма съобщиха вчера, че доставките на храна
Коментари Харесай

Риск от масов глад в Газа: Част от доставките на храна са спрени

От Световната продоволствена стратегия оповестиха през вчерашния ден, че доставките на храна за изолираната северна част на Ивицата Газа ще бъдат спрени краткотрайно заради възходящия безпорядък на територията, породен от размириците, съобщи „ Associated Press “. Новината бързо разпали опасенията за евентуален всеобщ апетит в региона. Проучване на организацията на Организация на обединените нации за децата също предизвести, че всяко шесто дете в северната част на Газа е мощно недохранено.

Според данни на Организация на обединените нации през последните две седмици напредването на камиони , пренасящи филантропична помощ в обсадената територия, е намаляло повече от два пъти . Претоварените чиновници на Организация на обединените нации и филантропичните служащи обявиха, че процесът по приемането на камионите и разпределянето на доставките е бил нарушен съществено от неспособността на Израел да обезпечи сигурността на конвоите по време на бомбардировките и сухопътната атака, както и от срутва в сигурността, защото гладните палестинци постоянно пресрещат камионите, с цел да си вземат сами храна.

Проблемът , обвързван с интервенцията по даване на хранителна и други типове филантропична помощ заплашва да задълбочи мизерията и глада на цялата територия, където израелската въздушна и сухопътна атака, почнала в отговор на нападението на „ Хамас “ на 7 октомври, досега е предизвикала гибелта на над 29 000 палестинци, унищожила е цели квартали и е разселила наложително над 80 % от 2,3-милионното население. През последните два дни се развихриха тежки безредици и въздушни удари в регионите на северната част на Газа, които съгласно израелските военни сили значително са били предизвикани от членове на групировката преди седмици. Вчера военните сили подредиха евакуацията на два квартала в южния край на Газа , което е симптом, че бойците към момента оказват твърда опозиция .

Северната част на Ивицата Газа , в това число град Газа, е изолирана , откогато израелските войски за първи път навлязоха в нея в края на октомври. Големи елементи от града към днешна дата са превърнати в руини , а няколкостотин хиляди палестинци остават значително откъснати от света и от опцията да получат помощ. Те разказват изискванията, в които живеят, с обезсърчение , изключително глада , защото фамилиите се лимитират до едно хранене дневно и постоянно прибягват до разбъркване на фураж за животни и птици със зърно, с цел да пекат самун.

„ Положението е невъобразимо, “, споделя Соад Абу Хюсеин , вдовица и майка на пет деца, приютена в учебно заведение в бежанския лагер „ Джабалия “.

Айман Абу Авад , който живее в квартал „ Зайтун “, споделя, че яде по един път дневно, с цел да резервира каквото може за четирите си деца.

„ Хората ядат каквото намерят, в това число храна за животни и негоден самун, “, признава Айман.

Без вероятност за завършек на войната

Войната стартира, когато управляваните от „ Хамас “ бойци нахлуха в общини в южната част на Израел , като предизвикаха гибелта на към 1200 души , най-вече цивилни, и взеха към 250 заложници . Бойците към момента държат към 130 пленници, като се счита, че към една четвърт от тях към този момент са мъртви.

Министерството на външните работи на Катар разгласи, че има удостоверение , че групировката е почнала да доставя медикаменти на заложниците , месец откакто медикаментите дойдоха в Газа по силата на съглашение , подписано с посредничеството на страната от Персийския залив и Франция. Сделката подсигурява доставяне с медикаменти за хронични болести за период от три месеца за 45 от заложниците, както и други лекарства и витамини, в подмяна на медикаменти и филантропична помощ за палестинците в Газа.

Неотдавна Израел се закани да разшири офанзивата си до град Рафах , където повече от половината от 2,3-милионното население на територията е потърсило леговище от размириците на други места. 

Министерството на здравеопазването на Газа заяви през вчерашния ден, че об щият брой на починалите палестинци от 7 октомври насам е повишен на 29 195 души . Министерството не прави разграничаване сред бойци и цивилни лица в своите данни, само че твърди, че дамите и децата съставляват две трети от починалите. По данни на министерството над 69 000 палестинци са ранени . Израел на собствен ред твърди, че военните му сили са умъртвили над 10 000 палестински бойци, само че не е показал доказателства за това. Военните сили упрекват „ Хамас “ за огромния брой цивилни жертви, защото групировката прави офанзиви в гъсто обитаеми жилищни квартали. Армията твърди, че от началото на сухопътната атака в края на октомври до момента са починали 237 израелски военнослужещи .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР