От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора,

...
От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора,
Коментари Харесай

Ето какво отбелязваме на 1 октомври


От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи образователен ден за студентите - 1 октомври е празник за мнозина. Освен всичко това 1 октомври е още и Световен ден за битка с хепатита, напомня " Дарик ".

Денят на почитателите на културата на хранене, изключваща скотски артикули от менюто, е основан през 1977 година с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Англия по самодейност на Северноамериканската им организация.

Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година във връзка 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е разгласен за празник и на българските артисти и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията.

1 октомври е и Международният ден на възрастните хора. По този мотив Националният застрахователен институт (НОИ) провежда съвещания по пенсионни въпроси. 

На 1 октомври се празнува и Световният ден на архитектурата.

Всяка година на 1 октомври се празнува и закрилата на Пресвета Богородица. В множеството славянски езици думата „ покров " значи по едно и също време „ було " и „ отбрана ". Празникът зародил през 10 в., с цел да се уважи явяването на Божията Майка в Константинопол. Това неизмеримо предсказание станало в първата половина на 10 в., в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се празнува единствено в славянските страни - евентуално тъй като св. Андрей бил славянин по генезис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР