От Светия синод на Руската православна църква (РПЦ) призоваха предстоятелите

...
От Светия синод на Руската православна църква (РПЦ) призоваха предстоятелите
Коментари Харесай

От Руската православна църква искат обсъждане на статута на Украинската църква

От Светия синод на Руската православна черква (РПЦ) приканиха предстоятелите на другите поместни църкви да предизвикват всепровославно разискване на църковната обстановка на Украйна , се споделя в известие на Светия синод на РПЦ, представено от РИА Новости.

В света има 15 православни църкви, Руската е най-голямата , се споделя в текста.

 Министерство на вътрешните работи охранява в обществените мрежи съветския патриарх Обновена
Министерство на вътрешните работи охранява в обществените мрежи съветския патриарх

Предупредени са за постове

" Съзнавайки, че случилото се съставлява заплаха за цялото международно православие се обръщаме в този сложен час за поддръжка към поместните автокефални църкви, призовавайки предстоятелите на църквата да схванат нашата обща отговорност за ориста на международното православие и да предизвикват братско всеправославно разискване на църковната обстановка на Украйна ", се споделя в изказването.

 Руският патриарх изиска да редактира историята ни
Руският патриарх изиска да редактира историята ни

Кирил недоволства, че почитаме жертвите от всички нации в Руско-турската война...

Припомняме, на 30 ноември 2017 година Руската православна черква за пръв път публично призна независимостта на Украинската православна черква . На специфичен Събор бе единомислещо подкрепена молбата на митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий да отдели за Украинската православна черква обособена глава в устава на Московския патриарх ".

С сегашния Устав на Московския патриарх е записано, че центърът на ръководство на Украинската православна черква се намира в Киев . Общоцърковният съд ще обгръща цялата територия на Московския патриарх като се изключи Украйна.

На 19 април 2018 година след президентска самодейност, утвърдена от украинските депутати , се заприказва, че Православната черква на Украйна може да стане самостоятелна от Москва.

Малко по-късно - на 20 юни 2018 година Сръбският свещеник на Бачка Ириней бе безапелационен, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да даде автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна.

Представителят на Сръбската православна черква е коментирал пред сръбския в. " Политика ", че против подобен ход ще се опълчи целият православен свят.

На 3 септември 2018 година в Истанбул бе извършен Синаксис (Архиерейски събор) под председателството на вселенския патриарх Вартоломей. Една от основните тематики на високото заседание бяха " въпроси, представляващи междуправославен интерес ", в частност обстановката на Украйна.
Киевските управляващи се обърнаха през април към патриарха с молба да подари томос (автокефалия) и да позволи установяването на " единна поместна черква ".

Срещу това решение изрично се изправи Московската патриаршия, изтъквайки каноничната недоказаност на вмешателството на Константинопол в църковните каузи на Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР