От страните, членуващи в НАТО, трябва да се изисква да

...
От страните, членуващи в НАТО, трябва да се изисква да
Коментари Харесай

Полша: Страните от НАТО да повишат разходите си за отбрана на 3% от БВП

От страните, членуващи в НАТО , би трябвало да се изисква да поемат ангажимент да изразходват 3% от брутния си вътрешен артикул (БВП) за защита, а не да се стремят към сегашната цел от 2%, съобщи полският президент Анджей Дуда , представен от ДПА, пред Съвета за национална сигурност във Варшава.

Дуда сподели, че ще предложи това на утрешната си среща с президента Джо Байдън във Вашингтон.

Целта от 3% би трябвало да бъде наложителната долна граница, означи Дуда. Сега страните от алианса са призовани да заделят за защита минимум 2% от Брутният вътрешен продукт . Тази цел беше контрактувана предишното лято в изискванията на хипотетична опасност от страна на Русия, отбелязва ДПА. Съгласно предходната договореност от страните членки се изискваше да харчат за защита близо 2% до 2024 година

Дуда и полският министър председател Доналд Туск ще се срещнат с Байдън на следващия ден във връзка 25-годишнината от присъединението на Полша към НАТО. Полша е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и един от най-твърдите поддръжници на Украйна във войната ѝ с Русия. Страната счита, че е застрашена от Русия и се превъоръжава, като влага в армията си обилни средства.

По данни на НАТО Варшава е вложила предходната година в защита 3,9% от Брутният вътрешен продукт.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР