От стотици години в района на Северен Непал е запазена

...
От стотици години в района на Северен Непал е запазена
Коментари Харесай

Гурунгите - или как да откраднеш меда на най-голямата дива пчела

От стотици години в региона на Северен Непал е непокътната традицията за събирането на див мед. Малцина са определените да го добиват. Те са част от етническата група на Гурунгите, която населява другите елементи на Непал. Подобно на шерпите те са радикално население.

Кошерите, ситуирани на 2500 - 3000 м. на отвесните хималайски скали, са населявани от пчелата Apis laboriosa. Тя е най-голямата на планетата, достигайки до 3 см.

Още фотоси

Преди церемонията по събиране на мед, която се организира 2 пъти годишно, локалните поданици вършат жертвоприношение. Чрез ритуала умилостивяват скалните богове. Достигането на кошерите минава извънредно рискова пътека. След това с пушек и опушване се прогонват пчелите.

Някой споделят, че медът има мощно прочистващо деяние върху организма.

 Снимка: БТА/AP

Ловците се събират на групи. Прибирането на меда от една колония лишава близо 2-3 часа според от местоположението на кошерите и размерите им. Едно гнездо може да съдържа повече от 60 кг мед.

Ловците палят огън в основата на скалата, с цел да може пушекът да прогони пчелите надалеч от кошерите. Въпреки дима обаче, ловците не са застраховани от ужилвания. Едва откакто опушат добре, те се спускат от върха по нежни на тип 200-метрови въжени стълби. Въоръжени са с кол и кошница, която е закачена на друго въже, придвижващо се нагоре-надолу от помощници.

По този метод ловците са и по-свободни да се бранят от жилещите инсекти и могат по-спокойно да чупят от медените пити. Когато ги доближат, ловците ги промушват благодарение на подострени пръчки, известни като " танго ".
 Снимка: БТА/AP
Медът, който създават пчелите, е измежду най-ароматните в света и се продава на високи цени в Япония, Китай и Корея.

В последно време намаляването на дивите пчелни популации се отразява негативно върху традицията в Непал. Скоро това самобитно изкуство може да изчезне вечно. Освен пчелите понижават и ловците, тъй като младите отхвърлят да се учат на рисковия поминък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР