От Столичната община призовават гражданите да ползват градския транспорт за

...
От Столичната община призовават гражданите да ползват градския транспорт за
Коментари Харесай

Заради прекалено замърсения въздух в София: Общината призова гражданите да не шофират днес

От Столичната община приканват жителите да употребяват градския превоз за напредване поради влошеното качество на атмосферния въздух през днешния ден.

 

От общината предлагат още водачите да не оставят мотора на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути. От Столичната община молят също семействата, които се отопляват на дърва и въглища, при опция да употребяват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

 

Във връзка с това Столичният инспекторат ускорява инспекциите в автосервизи, строителни обекти, както и инспекциите за нерегламентирано изгаряне на боклуци. За последните 10 дни са тествани над 20 автосервиза, над 250 строителни обекта и са формирани четири акта за административни нарушавания, тествани са над 50 частни парцела. Най-честите нарушавания са нерегламентирано изгаряне на боклуци - ПДЧ плоскости и обработените моторни масла. 

 

Глобите за тези нарушавания варират от 1400 до четири хиляди за частни лица, а за юридическите лица, които изгарят боклуци и то рискови, са от 10 до 50 хиляди лв., показват от Столичния инспекторат.

 

Съветите на лекарите са жителите с респираторни болести, както и дребните деца и възрастните хора, да заобикалят нескончаем престой навън. При вървене пешком рекомендациите са да се избира маршрут, който не е около огромните градски булеварди и натоварени улици.

 

За покачване на стойностите на фини прахови частици (ФПЧ10) сочат данните в Системата за информиране на популацията за качеството на атомосферния въздух към Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС). Така да вземем за пример информацията за последните 24 часа от станция “София-АИС Хиподрума ” демонстрира, че към 14:00 ч. през днешния ден стойностите на ФПЧ10 са над 130 мкгр./м3., сподели инспекция на Българска телеграфна агенция.

 

Средноденонощната норма е 50 µg/m3 и не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в границите на една календарна година, а средногодишната норма е 40 µg/m3, се показва на уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда. Причината за превишенията на средноденонощната норма на ФПЧ10 в последните дни, а евентуално и в идващите, е потреблението на твърдо гориво за битови потребности и излъчвания от автомобилния превоз в комбиниране с неподходящи метеорологични условия, напомнят от организацията и припомнят, че замърсяването с ФПЧ има сезонен темперамент и през отоплителния сезон могат да се следят по-чести превишения. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР