От стартирането си през 2007 г. Часът на Земята се

...
От стартирането си през 2007 г. Часът на Земята се
Коментари Харесай

Да изгасим светлините в Часът на Земята 2022 не просто за опазване на природата, а за опазване на мира

От стартирането си през 2007 година Часът на Земята се разраства до едно от най-значимите международни придвижвания за запазване на природата. Но тази година, на 26 март 2022 година в 20.30 часа, Часът на Земята ще се организира в изключително сериозен миг. А до 18 часа в Градската градина на София, пред арт инсталацията „ Един човек “ ще има арт мозайка от капачки за „ Часа на Земята “ 2022. Всеки може да се включи в построяването на красива мозайка във формата на планетата Земя, като самичък сложи своята капачка в паното. Множество държавни и неправителствени организации, в това число и WWF, приканват единомислещо за по-решителни дейности, с цел да може до 2030 година да се обърне процесът на заличаване на природата. Скоро международните водачи ще се съберат за Конвенцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие COP15, с цел да изготвят нов световен проект за деяние за запазване на природата през идващото десетилетие. Молим хората по целия свят да отбележат Часа на Земята, като изключат светлините в символ на взаимност с човечеството и планетата, оповестиха уредниците от международния фонд за дива природа WWF.

Хармония сред човек и природа е допустима само в случай че има МИР Защо е значим Часът на Земята 2022? Работим за свят, в който да живеем в естетика с природата. Но това е допустимо, единствено в случай че има мир сред хората. Светът още веднъж пропада в лудостта на войната с невъобразими загуби. С Часът на Земята тази година упорства политици и интернационалната общественост да създадат всичко допустимо да спрат експанзията и да наложат мир в Източна Европа.

В тези изпълнени с провокации времена Часът на Земята е още една опция да покажем съпричастност, да сме дружно, да се грижим един за различен, както и за дома, който споделяме.
Заплахите за планетата и възходящото предпочитание на човечеството за смяна Днес ставаме очевидци на пагубен срив в заобикалящата ни среда поради метода, по който човечеството задоволява потребността си от храна и електрическа енергия. Вече сме изгубили съвсем половината от международните гори, кораловите рифове и мангровите насаждения, както и две трети от всички естествени влажни зони. Наблюдава се спад в популациите на дивите животни приблизително с две трети през последните 50 години. Опрашващите инсекти са застрашени от цялостно изтребване, а над 90% от рибните ресурси в международния океан, реките и езерата мъчно се възвръщат поради свръхулова, което нарушава екологичния баланс на планетата. Трябва да действаме в този момент, с цел да спрем и обърнем процеса на заличаване на природата и да стабилизираме климата. В противоположен случай последствията за живите организми, в това число и за хората, ще бъдат пагубни. Екологичната рецесия е и филантропична рецесия, която изостря неравенството, а най-уязвимите са и най-дълбоко засегнатите.

Рисковете са ясни – цената, която би трябвало да платим, с цел да спасим бъдещето си, е по-ниска от цената, която ще платим за бездействието си. Животът ни зависи от здрава и процъфтяваща планета. Редица отчети от водещи международни организации ясно обрисуват заплахите за продоволствената сигурност и човешкото здраве, свързани с унищожаването на природата и промените в климата.
Часът на Земята 2022 може да бъде тласък за доста повече от изключване на светлините. Всеки от нас самостоятелно може да пази природата. Начинът, по който живеем, е извънредно значим – можем да вършим по-етични покупки, да консумираме по-малко и по-разумно, да използваме колела за превоз, да отглеждаме здравословна храна на балкона, на покрива или в градината, да възвръщаме природата там, където живеем, да използваме възобновими източници на сила. Включването в доброволчески акции е един от най-хубавите способи хората да поддържат тези, които имат най-голяма потребност, изключително в моменти на рецесия. Правителствата могат да пазят биологичното многообразие и да понижават нездравословните въздействия върху околната среда, като в същото време възвръщат провалите върху земята, реките и океаните. Могат също по този начин да пренасочват финансовите потоци – както обществени дотации, по този начин и частни вложения – от изкопаеми горива и химическо земеделие към въглеродно-неутрални и щадящи природата действия. Частните компании могат да ускорят прехода към чиста сила и да създават и употребяват запаси по резистентен метод и да предизвикват позитивната смяна към зелена стопанска система. Това е изключително значимо за хранителния, енергийния и инфраструктурния бранш.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР