От Starbucks до Apple, много от най-големите компании в света

...
От Starbucks до Apple, много от най-големите компании в света
Коментари Харесай

Ако мислите, че тези компании все още са американски, грешите

От Starbucks до Apple, доста от най-големите компании в света започнаха в Съединените щати. Светът на бизнеса обаче в никакъв случай не е толкоз явен, колкото наподобява. Компания може да е била учредена на американска земя, само че това не значи, че тя ще бъде основана там вечно. Всъщност ще се изненадате да чуете, че тези марки от дълго време са престанали да бъдат американски, а задграничните вложители имат огромна роля в сегашното им.

General Electric

През 1982 година General Electric започва като много дребна марка. Оттогава обаче нараства с експоненциална скорост. Сега се занимава с доста разнородни промишлености - от опазване на здравето до авиация.
 Снимка 323347
Източник:

От 2016 година обаче тази марка е благосъстоятелност на китайска компания, наречена Haier. General Electric беше закупена за 5,4 милиарда $. Въпреки че продуктите не престават да се създават в Съединените щати, решенията в последна сметка се вземат в Китай.
 От IKEA до IDEA: Изтеглянето на западните марки от Русия
От IKEA до IDEA: Изтеглянето на западните марки от Русия " роди " имитатори

Зад тези имитиращи марки се прокрадват заканите на съветското държавно управление да изземе активите на непознатите марки

Burger King

Повечето хора се сещат за Съединените щати, когато чуят за бързо хранене. В страната има доста локални вериги и Burger King е една от тях.

Дейвид Егертън и Джеймс Макламор отварят първия магазин под името " Insta Burger King " в Маями през 1954 година Те обаче нямали визия, че бизнесът им ще се трансформира в интернационална марка и продали компанията си през идващото десетилетие.
 Снимка 452397
Източник:

Оттогава Burger King е минал през редица разнообразни притежатели. В момента е благосъстоятелност на канадска компания, наречена Restaurant Brands International. Burger King обаче към момента получава финансова поддръжка от 3G Capital от Ню Йорк.

Lucky Strike

Lucky Strike, прочут още като Luckies, е най-популярната американска марка цигари. През 30-те и 40-те години хората пушеха продукта главно, тъй като имаше доста мощен маркетингов проект. Това беше повода марката да стане най-продаваната марка цигари за времето си.
 Снимка 373706
Източник:

През 1976 година компанията стартира своите бизнес връзки с компания, наречена British American Tobacco. А през 1994 година компанията от Обединеното кралство купува American Tobacco Company и нейните дъщерни сдружения Lucky Strike и Pall Mall.

Въпреки, че е претърпял редица промени, Lucky Strike към момента се счита за типично американска марка. Това може да се дължи на наличието й в поп културата.

Forbes

През септември 1917 година Forbes издава първия си брой. Оттогава до през днешния ден изданието се трансформира в доверено списание, което разгласява надеждни ранглисти на предприемачи, звезди и компании.
 Apple си върна първото място. Кои са другите най-скъпи марки в света?
Apple си върна първото място. Кои са другите най-скъпи марки в света?

Миналогодишният водач Amazon отиде на трето място след Гугъл

Въпреки че хората допускат, че Forbes към момента е американско издание, истината е, че то към този момент е благосъстоятелност на основана в Хонконг компания, наречена Integrated Whale Media Investments. Компанията закупи Forbes за 400 милиона $ през 2014 година

Snapchat

През 2011 година Боби Мърфи и Евън Шпигел стартираха приложението без никаква визия какъв брой известно ще стане то. В момента се счита, че Snapchat коства повече от 20 милиарда $.
 Снимка 249204
През 2017 година китайската компания Tencent съумя да разшири обсега си и до Snapchat. Този софтуерен колос заплати повече от 2 милиарда $, с цел да получи 10% дял в компанията за обществени медии с вярата да получи страхотна възвръщаемост.

Hilton Hotels

Конрад Хилтън основа Hilton Hotels & Resorts през 1919 година Повече от 100 години по-късно веригата има 586 хотела в 85 страни.
 Снимка 280357
Източник:

През 2016 година китайска авиационна и корабна компания, известна като HNA Group, купи 25% дял от хотелската верига за 6,5 милиарда $. След това стана и най-големият акционер на компанията.
 Турски марки дрехи отиват в Русия, замествайки напусналите западни компании
Турски марки дрехи отиват в Русия, замествайки напусналите западни компании

Първи ще отворят порти магазините аdL

Barbie

През 1959 година Рут Хендлър основава най-популярната в света марка за кукли. Тези кукли не престават да са доста обичани на дребни и огромни даже шест десетилетия по-късно.

Mattel, компанията-майка на Barbie продава 58 милиона кукли всяка година. Това значи, че продава повече от 100 кукли на минута. Mattel прави чисти доходи от към 1,5 милиарда $ годишно.
 Снимка 417813
Източник:

Оказва се обаче, че Barbie в никакъв случай не са се произвеждали в Съединените щати. Първият цех е открит в Япония през 1959 година, когато страната се възвръща от Втората международна война. Сега има четири заводи в света и те се намират в Китай, Индонезия и Малайзия.

Nike

Компанията за спортно облекло има доста заводи отвън Съединените щати. Nike има контракти със 180 производители в Китай. Това прави страната вторият по величина производител на Nike в света след Виетнам.
 Снимка 552446
Източник:

Освен в тези страни, компанията изнася производството и в Бразилия, Япония, Шри Ланка и Индонезия.

Оказва се, че Nike се пробва да свие производството си в Китай. През 2012 година един от всеки три чифта е изработен там, само че от този момент цифрата е намаляла до единствено един на всеки пет.
 Какви коли и на какви цени може да внесе Русия вместо напусналите марки
Какви коли и на какви цени може да внесе Русия вместо напусналите марки

Освен евтини автобили от Китай модели от Индия, Иран Турция и.. Кения
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР