От средата на месец октомври предстои да се извършат проверки

...
От средата на месец октомври предстои да се извършат проверки
Коментари Харесай

От средата на октомври проверят ТЕЦ-овете с ангажимент да осигурят „студения резерв“


От средата на месец октомври следва да се извършат инспекции на всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да обезпечат по този начин наречения леден запас. Това заяви през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „ Лично ще ревизира и запасите от въглища “, почерта тя.

Новината е добра, като се имат поради компликациите, пред които се изправи електроенергийната система през миналата зима, откакто някои от ТЕЦ-овете, на които НЕК заплаща за поддържането на леден резев, не съумяха да го задействат, защото въглищата им били " замръзнали ", съгласно осведомени обаче те въобще не са поддържали нужния ресурс от гориво. Благодарение на ТЕЦ-овете в маришкия басейн - преди всичко " AES Гълъбово ", която работи на цялостна мощ и със напълно претрупан леден запас, само че и " КонтурГлобал Марица изток 3 " и " Марица изток 2 ", се разминахме с режима на ток и електроенергийната система устоя най-тежкия си тест през последните десетилетия, още повече че ни беше отказана спешна помощ от Румъния. Превантивният обзор на запасите за студения запас е гаранция, че през идващата зима няма да има неприятни изненади.

Министър Петкова даде през днешния ден начало на инспекциите за готовността на трите електроразпределителни сдружения и „ Електроенергийния систематичен оператор “ ЕАД за идния зимен сезон от град Перник. Обект на инспекцията са техническото положение и употребата на енергийните обекти, материалните бази, както и техническото поръчителство на спешните екипи. На територията на общината от началото на тази година са вложени близо 2 млн. лева в създаване и реорганизация на уреди приблизително и ниско напрежение, почистени са просеките към енергийните обекти.

В региона на град Радомир енергийният министър инспектира осъвременената подстанция на „ ЕСО “ ЕАД „ Червена могила “. Обектът е част от стратегическата инфраструктура на страната. На територията на подстанцията действа интернационалният електропровод 400 kV, който обезпечава връзка с електроенергийната система на Република Македония.

„ За трета поредна година започваме инспекции в енергийните сдружения с превантивна цел – да се уверим, че енергийната система на страната ще издържи през зимния сезон. Въпреки тежките условия предходната зима, успяхме да се оправим. Благодарение на рехабилитацията и модернизацията българската енергийна система работи надеждно. “

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР