От спортни автомобили до суперавтомобили – това са автомобилите, които

...
От спортни автомобили до суперавтомобили – това са автомобилите, които
Коментари Харесай

12-те тенори сред автомобилите

От спортни коли до суперавтомобили – това са колите, които ни карат да се усмихваме всякога, когато ги чуем.

Обичаме колите освен поради това по какъв начин наподобяват и какъв брой бързо форсират. Един от главните детайли на прочувствената ни обвързаност към тях е методът, по който звучат.

Независимо дали става дума за блясъка на ламарината или за миризмата на кожа, напечена от Слънцето в летен ден, шофирането е мултисензорно преживяване – а звукът е също толкоз значим, колкото външния тип и чувството от кормилото.

Някои от най-хубавите коли на всички времена са спечелили мястото си в автомобилната история с помощта на извивките в песента на моторите си. Ако желаете да шофирате допустимо най-добре звучащия автомобил, ето няколко оферти, които ще са като музика за ушите ви.

Списъкът е формиран от CarBuzz-аджии.

1. Ford Mustang GT

Ford Mustang GT от 2024 година се предлага с новата версия на 5,0-литровия Coyote V8, комбиниран с шестстепенна механична трансмисия или десетстепенна автоматизирана. Съпътстващият саундтрак е наслада за ушето, а опционалната изпускателна система Active Valve Performance Exhaust покачва коефициента на наслаждение до 11, изключително в случай че сте създали мъдрия избор да купите кабриолет и да се възползвате оптимално от опияняващия тон от V8 (известен още като “ве космак ”, тъй като го карали единствено алфа самци, родени с косми на гърдите и гърба, непомирисвали ниско „ кьосе енерджи “).

Но не става въпрос единствено за това да доставите Мишелин звездно наслаждение за ушите си. Активната изпускателна система също по този начин обезпечава малко нарастване на мощността на Mustang GT от 480 на 486 конски сили.

2. Audi R8 GT

R8 GT е сбогуването на Audi с ерата на V10 суперавтомобилите. GT издига страстта и адреналина до нови висоти, а звуците от ауспуха провокират толкоз тръпки, колкото бихте очаквали от автомобил, задвижван от 5,2-литров V10 с атмосферно пълнене.

А за водачите в Съединени американски щати този превъзходен саундтрак е даже по-красив, в сравнение с в Европа, с помощта на регулациите за излъчванията (или неналичието на такива), които разкриват цялостния капацитет на мотора.

С мощ 602 к.с. R8 GT е най-мощното Audi (със задно), създавано в миналото, и сигурно звучи по този начин. Когато го карахме на писта по време на световната премиера, шумът ни подсети за какво обичаме V10 толкоз доста. Той е просто непостижим.

3. Chevrolet Corvette Z06

Усъвършенстваната технология на изпускателната система на Corvette Z06 (и неговият 5,5-литров V8 мотор с мощ 650 к.с. – най-големият V8 с flat plane crank на пазара) водят до звуков саундтрак, който е напълно друг от всеки различен. 

С четири режима на изпускателната система (Weather, Tour, Sport и Track) и два комплекта клапани, контролиращи изпускателната нотка, Z06 разрешава на лидера да управлява звука на автомобила с невероятна точност. 

И освен минувачите могат да го чуят: автомобилът е планиран по този начин, че да отразява звука, приближаващ от ауспуха, назад в кокпита, тъй че можете да се насладите на всяка част от него, звучаща като класическо Ferrari в цялостната му хубост.

4. Lexus LC500

Lexus LC500 е деликатно планиран, с цел да обезпечи съвършения баланс сред успокоение и наслаждение, с спокоен салон, който изолира лидера от шума на пътя, и вцепеняващ гръбнака саундтрак, с помощта на 5,0-литровия V8 мотор с мощ 471 к.с., който е акустично надъхан от класическите музиканти в Yamaha. 

Звукът от отработените газове е съществена характерност, а не нещо, за което са се сетили в последния миг в LC500, като инженерите на Lexus са създали система, която усъвършенства саундтрака на автомобила, без да прибягва до синтетични добавки.

Налична е и версия на LC500 от серията „ Inspiration “ за тези, които желаят шосеен автомобил, който наподобява (и звучи) като спортен автомобил.

5. Gordon Murray Automotive T.50

Следващият автомобил в листата е, ами, не е като останалите. Съвременна инкарнация на именития McLaren F1, T.50 е първият суперавтомобил на Gordon Murray Automotive, който се появява в автомобилния свят в доста извънредна, лимитирана серия (произведени са единствено 100 екземпляра с цена 3 млн. долара). 

Аудио изживяванeто при шофиране на T.50 е напряко необикновено, като системата, наречена от GMA „ Direct Path Induction Sound “, вкарва звука, създаван от свободно дишащия V12, непосредствено в купето.

Въпросният V12 е шедьовър, 3,9-литров, с мощ 656 к.с., конструиран от Cosworth, с една от най-дълбоките “лютеници ” на оборотите измежду всички шосейни коли – 12 100 оборота (словом: дванадесет хиляди и сто).

6. Jaguar F-Type

Jaguar се готви да се сбогува с моторите с вътрешно горене, защото проектите му за електрификация стават действителност: именитият авто производител ще се трансформира в напълно електрическа марка през 2025 година Но по какъв начин един авто производител, прочут с едни от най-звучните мотори, в това число забележителния V6 с компресор, се сбогува с тях?

Ами, не прави нищо с въпросния V6, а вместо това с неговия по-голям брат, 5,0-литровия V8 с компресор, който се намира в спортния автомобил F-Type, и увековечава звуковия саундтрак на V8 за десетилетия напред. 

5,0-литровият V8 мотор с компресор на F-Type създава до 567 к.с. в модификацията F-Type R – числа, които обосновават способността му да накара косъмчетата откъм гърба на врата и гърба ви да настръхнат.

7. Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Със своя мотор, произхождащ от Ferrari, Giulia Quadrifoglio създава една от най-добре звучащите нотки на V6 мотор в автомобилния свят. V6 с два турбокомпресора генерира 505 к.с., пеейки по пътя през четиритръбна изпускателна система, която, обзалагаме се, може да се съпостави с характера на всеки същински модел на Ferrari.

А в Джулиите след 2019 година цялостната мощност на саундтрака на мотора може да се следи в цялата му хубост във всички режими на шофиране, а освен в режим Race, защото след огромното търсене от страна на евентуалните купувачи Alfa разгласи, че новите модели ще могат да включват двурежимната изпускателна система даже в режим Dynamic.

8. Chevrolet Camaro

Може и публично да е разгласен за излязъл от произвеждане този месец, само че Chevrolet Camaro към момента е един от обичаните ни muscle коли, в немалка степен с помощта на своя 6,2-литров LT1 V8 с 455 к.с., комбиниран с шестстепенна механична трансмисия или десетстепенна автоматизирана. 

Ако нотките на мотора са преди всичко в листата ви с цели, V8 е този, на който би трябвало да заложите: с бездънен екот, който прави Camaro тъкмо подобен, какъвто би трябвало да звучи един американски muscle car с V8 мотор, това е най-хубавият метод да се сбогувате с една емблематична марка.

А можете да го увеличите още повече с Camaro ZL1, който прибавя компресор и покачва мощността до 650 к.с.

9. Dodge Challenger/Charger

През 2023 година завършва ерата на Challenger и Charger с ДВГ, като преди Dodge публично да започва програмата си за електрификация, ще бъдат създадени серия от модели „ Last Call “.

В сходство с марката на „ мускулестите коли “, които се отличават с брутална мощ, както Challenger, по този начин и Charger, си отиват с гръм и тропот, а не с мрънкане: версиите „ Last Call “ стават все по-луди, като всяка от тях обезпечава подобаващ раздиращ ушите саундтрак, чак до Challenger SRT Demon 170 с мощ 1025 к.с.

Hemi V8 е неповторим, с неповторимо ръмжене и бездънен, пълнозвучен екот, който превзема въображението. Може да му липсва финесът на европейските V8 мотори, само че той е нахално американски и за това го обичаме във всичките му превъплъщения.

10. Audi RS3

В този лист влизат освен V8, 10 и 12, само че и една много неповторима настройка, която се създава единствено от Audi: редовият петцилиндров мотор. В RS3 това е 2,5-литров петцилиндров мотор с турбокомпресор, който не заглушава звука. RS3 пее с такава мощ, че човек елементарно може да го сбърка с V10 в R8 нагоре, в случай че не се вслушва деликатно.

Мощността е 402 к.с., а въртящият миг – 500 Нм, като всички те се насочват към задвижването на всички колела quattro посредством седемстепенна автоматизирана скоростна кутия S tronic с двоен съединител и заден диференциал, който разрешава режим на дрифт. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 3,6 секунди, а оптималната скорост на RS3 е лимитирана до 250 км/ч.

11. Porsche 911 GT3

Този лист не би бил цялостен без 4,0-литровия плосък шестцилиндров мотор на 911 GT3, чийто възвишен писък на високи обороти в действителност се разпростира от 5000 об/мин и нататък, достигайки кресчендо при 9000 об/мин. 

911 GT3 се предлага със седемстепенна автоматизирана скоростна кутия с двоен съединител или шестстепенна механична скоростна кутия, като и двете са възвишени сътрудници на плоския шестцилиндров мотор на GT3.

А в случай че търсите нещо по-ориентирано към пистата, GT3 RS се предлага с малко повече мощ (518 к.с., спрямо 502 к.с. на общоприетия GT3) и спомагателни аеродинамични детайли, с цел да се задържи крепко на асфалта.

12. Aston Martin Vantage

4,0-литровият V8 с двойно турбо на AMG на Vantage създава бездънен тътнеж, който сигурно ще притегли вниманието, в случай че зашеметяващият външен тип на автомобила към този момент не го е постигнал.

Не се знае доста за идния освежен Vantage, който би трябвало да се появи след няколко месеца, само че първите признаци са обещаващи, като основният креативен шеф Марк Райхман даде обещание, че новият автомобил ще бъде „ безспорен гамен “, характеризиращ се с по-спортна визия и стилистични детайли, въодушевени от F1.

Междувременно финалното издание на V12 Vantage беше пуснато предходната година със своя лична отличителна – въпреки и леко приглушена за V12 заради съществуването на турбокомпресори – нотка на мотора.

Независимо от това кой мотор ще изберете, Vantage издава прелестен тон.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР