От Специализираната прокуратура изпратиха до медиите във връзка с изявление

...
От Специализираната прокуратура изпратиха до медиите във връзка с изявление
Коментари Харесай

Ето как спецпрокуратурата отговори на вицепремиера Асен Василев

От Специализираната прокуратура изпратиха до медиите по отношение на изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, изказванията на който " жестоко погазват правилото на разделяне на управляващите и върховенството на правото и съставляват политическа интервенция в активността на правосъдната власт ".

Държавното обвиняване цитира изявлението на вицепремиера от петък, 18.03.2022 година, пред публицисти в Народното събрание: "...Най-накрая се работи по сигнала на господин Божков (Васил Божков) и отчета на Агенция " Държавна финансова ревизия " от предишното лято. Ако си спомняте, АДФИ откри, че има нанесена вреда на бюджета в размер на 556 млн. лева поради бездействието на Комисията по хазарта на директно послушание на господин Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха подхванати никакви дейности, с цел да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме най-малко една дребна стъпка в тази посока ".

От прокуратурата обявиха в отговор, че в границите на формирано в Специализирана прокуратура досъдебно произвеждане, на два пъти - с експлицитни прокурорски постановления от 06.01.2020 година и 16.04.2021 година е предоставено на Агенция за държавна финансова ревизия да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по
хазарта (понастоящем закрита и с приемник НАП) за интервала от 01.01.2014 година до 31.12.2019 година И в двете постановления е указано да се откри законосъобразността на получените доходи от дължими държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта от страна на записаните хазартни оператори - " Ню геймс " АД (предишно " Ню Геймс " ООД), " Национална лотария " АД (предишно " Национална лотария " ООД), " Еврофутбол " ООД и " Евробет " ООД, както и осъщественият надзор от Държаната комисия по хазарта.

През януари 2020 година по същото досъдебно произвеждане е притеглен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В.Б. (Васил Божков), като част от обвиняванията му са по отношение на откритата вреда за бюджета в размер на 556 872 283 лева, се споделя в известието.

Припомня се, че през януари 2020 година с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са предоставени към 200 данъчни проверки на обвинени лица и на свързани с тях търговски сдружения. В хода на тези проверки Специализираната прокуратура неведнъж е предоставяла достъп на ревизионните органи от Национална агенция за приходите до доказателствата по делото, с оглед осъществяване на дейно ревизионно произвеждане и определяне на вероятно недекларирани и неплатени налози. Повечето данъчни проверки са завършили с ревизионни актове, означават от прокуратурата.

Оттам напомнят, че на 07.02.2020 година, по искане на наблюдаващ досъдебното произвеждане прокурор, Специализираният углавен съд е позволил и е наложил посредством запори и възбрани обезпечения по реда на член 72 от Наказателно-процесуален кодекс във връзка с цялото движимо и недвижимо имущество на обвинения В.Б. Взетите обезпечителни ограничения са в действие досега.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили отговорностите си и навреме (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвинен по текстове от Наказателен кодекс, за които КПКОНПИ имат пълномощия и са подхванали обезпечителни ограничения по различен юридически ред във връзка с цялото движимо и недвижимо имущество на обвинения.

 Васил Божков е дал показания пред Европрокуратурата против Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова Виж още

В известието се споделя още, че близо година и половина по-късно - на 02.06.2021 година, обвиненият В.Б. е глобен от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по така наречен световен закон " Магнитски ".

Като резюме (но не и като заключение) в пространното известие се отбелязва, че под управлението и надзора на Специализирана прокуратура против В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му голям брой обвинявания, за което Специализираната прокуратура е уведомила българската общност навреме.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР