От соцпериода си имаме и една доста митична и с

...
От соцпериода си имаме и една доста митична и с
Коментари Харесай

Монета от 2 стотинки побърка колекционерите, струва 10 000 лева!

От соцпериода си имаме и една много митична и с забавна история, а точно 2-те стотинки от 1981 година, пише " Стандарт ".

В чест на 13 века от основаването на България Българска народна банка взема решение да смени нормалния надпис на елементарните разменни монети и вместо " Народна република България “ на тях да написа " Хиляда и триста години България “.

В Монетния двор не помнят да сменят матриците на 1 и 2 стотинки и по този начин са изсечени 20 монети от 2 стотинки и 137 монети от 1 стотинка, които през днешния ден също се продават за суми над 10 000 лв..

Според нумизмати взривът на търсенето в последните години отваря порти и за нерегламентирана търговия за бърза и лесна облага, която процъфтява онлайн.

Още една монета става скъпа за нумизматите – 2 лв. от 1976 година, отсечена по случай 100 години от Априлското въстание, известна още като “Боримечката ", с имената на въстаналите градове, изписани на гурта (външния кант).

Това е монета, която излиза извънредно рядко за обмен, може би по-рядко от всяка друга българска монета, а хипотетичната й цена също е петцифрена ",, разясняват нумизмати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР