От Софийската градска прокуратура предложиха при причинена смърт в катастрофа

...
От Софийската градска прокуратура предложиха при причинена смърт в катастрофа
Коментари Харесай

Прокуратурата иска задължително отнемане на книжката на шофьори убийци

От Софийската градска прокуратура предложиха при породена гибел в злополука наложително да се лишава шофьорската брошура. Това се случи по време на кръгла маса „ Предложения за законодателни промени при следствие на пътнотранспортни катастрофи “.

Друго тяхно предложение е да се даде опция за неотложно изземване на мостри за тестване на използването на алкохол и опиати от водачи при следващ правосъден надзор, защото сега водачите имат право да откажат тест.

Прокуратурата желае да има опция и за събиране на трафични данни от мобилните оператори за всички закононарушения с породена гибел, в това число и тези, осъществени по несъобразителност.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова разгласи, че прокуратурата ще сезира Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) за дейностите на юристи, които се възползват от нещастието на близки на жертви при произшествия.

За скица за измами неотдавна описа „ Нова телевизия “, при която юрист и негов помощник убеждавали необразовани потърпевши от произшествия, че ще им оказват помощ, а по-късно прибирали компенсациите, като им давали дребни суми.

„ Често точно такива юристи причакват околните на жертвите пред лечебните заведения и първи ги уведомяват. Има една такава избрана група, която като чакали като че ли се радва на това, с цел да вземе едни пари и по тази причина ще сезираме Висшия адвокатски съвет “, сподели Кирилова.

Преди месец от градската прокуратура оповестиха, че оферират в случаите на породена гибел при несъобразителност, обвинените да могат да бъдат държани в ареста до 8 месеца, а шофьорските им книжки наложително да се лишават. Сега оптималният период на дълготрайност на най-тежките ограничения за неотклонение – задържане под стража и домакински арест, при непредпазливи закононарушения, е два месеца. Прокуратурата желае този период да бъде повишен на 8 месеца, като изискването е при непредпазливото закононарушение да е породена гибел, и то да е с извънредно висока степен на социална заплаха.

Тогава бяха препоръчани промени и в наредбата за движимостите лица, които плануват критерии за срочност за правене на експертизи и ограничения, които да подкрепят ефикасната работа на движимостите лица, на които са предоставени експертизи посредством отбягване пренатоварването им и увеличение на специалистите.

Служебният правосъден министър Мария Павлова сподели, че министерството приготвя промени в наредбата, а също така Министерство на вътрешните работи работи по план за законодателни промени против пътния травматизъм. На срещата през днешния ден участниците споделиха, че чакат до септември всички оферти да са систематизирани и да бъдат препоръчани за гласоподаване в Народното събрание.

“Доклад ще бъде направен, с цел да покаже какви са аргументите жертвите на пътя да се усилват. В този отчет ще бъдат препоръчани и законодателни промени, тъй като се видя, че законодателни дейности на парче не дават претенции резултат ”, съобщи министър Павлова,

Председателят на комисията по правни въпроси в 49-то Народно събрание Анна Александрова бе безапелационна, че са поели задължения за промени в наредбите, както и за законодателни ограничения.

“При надвишена скорост ще желаеме и лишаване на транспортното средство. Искаме всяко дете да се прибере живо при фамилиите си ”, съобщи от своя страна Петя Иванова от съдружие “Ангели на пътя ”.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР