От София започва първото съвместно европейско турне на петимата музиканти

...
От София започва първото съвместно европейско турне на петимата музиканти
Коментари Харесай

Dirtmusic тръгват на европейско турне от София

От София стартира първото взаимно европейско турне на петимата музиканти от супергрупата " Дъртмюзик " (Dirtmusic) . Концертът на 17 май е международна концертна премиера на новата стратегия на състава. Dirtmusic включва известни музиканти от Съединени американски щати, Австралия, Словения, Турция и Чехия.

Групата, която направи същинска гражданска война в африканския психеделик-блус със записаните в Мали албуми BKO (2010), Troubles (2013) и Lion City (2014),  към този момент е в София, с цел да показа новия си албум Bu Bir Ruya. Той излезе през януари и носи в себе си духа на Анадола, преплитайки хубостта, ужаса, отчаянието, виденията, транса, премеждията, напрежението и политическия коментар върху положението на света. Групата е в състав Хюго Рейс, Крис Екман и Мурат Ертел, прочут ни от истанбулската група Баба Зула. Той се причислява към " Дъртмюзик финален ", а създател на състава е Хюго Рейс , който показа пред Радио София:
Ние не обичаме да работим с предварителна идея, обичаме да оставяме нещата сами да се разкрият и развият пред нас. Това, което  направихме, беше, че просто оставихме всичко, което знаехме да се разпадне на дребни късчета и се опитахме от него да създадем нещо ново. В този миг установихме, че се усещаме доста по-комфортно с думата " нечистотия ", която стои в основата на нашето име (dirt), в сравнение с да речем, да вземем за пример с името " земя ", което звучи сходно (Earth). Нещо значимо, което би трябвало да уточним - Земята е планетата, мръсотията върху нея, това сме ние. 

Това че заглавията и наименованията имат огромно значение за Dirtmusic излиза наяве и в последния им албум, в който на няколко пъти натъртват на фразата The World is getting Small - светът става все по-малък.

Какъв е смисълът на това обръщение изяснява Крис Екман :

И добър, и неприятен. Тази нова взаимосвързаност - на смаляване на света - ни дава нови шансове за едно по-добро съдействие в бъдеще. Ние сега виждаме по какъв начин хората пропиляват огромна част от възможностите, които им се дават. Но най-малко в изкуството е ясно, че тази взаимосвързаност е позитивна и води до по-добри резултати, без пропилени шансове.

А мястото, на което музикантите се събират, с цел да запишат последния си албум е Истанбул . Създаването на Bu Bir Ruya стартира броени месеци след опита за прелом и последвалите талази на принуждение и държавни репресии в Турция през 2016г. Факт, който напряко си трепти в звученето на седемте песни. Този албум, както и последният на Баба Зула, групата в която пее Мурат Ертел, се популяризират скрито в Турция, точно поради посланията, които носят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР