От София с любов към Москва е заглавието за новината

...
От София с любов към Москва е заглавието за новината
Коментари Харесай

Чужди издания за новия патриарх: От София с любов към Москва


От София с обич към Москва е заглавието за новината от София на " Новая газета Европа ". Авторката Лера Фурман обръща внимание, че изборът на Даниил за патриарх на Българската православна черква е станал с поддръжката на гласовете на митрополит Гавриил, някогашен представител на българския патриарх в Московската патриаршия.

" Патриарх Даниил е лице на Българската православна черква и в този момент на това лице ще има московска мимика ", е част от  на Сергей Чапнин, шеф по връзките на Центъра за православни проучвания на университета " Фордъм ". Според него изборът е бил непредвиден за мнозина, а някои даже считат, че е същинска злополука за БПЦ и обмислят дали да не преминат към Вселенската патриаршия.

В мненията им се споделя още:
Предстоятелят на българската черква, обичайно считана за много близка на Русия, се счита за предан на Москва. Победеният Врачански митрополит Григорий се смяташе любимец и за по-неутрален към Кремъл. Даниил бе възприеман като най-слабата фигура. Църквата в България нормално не разяснява настоящи политически събития, само че починалият патриарх Неофит прикани да се приключи войната в Украйна, а Даниил заема поредно промосковска позиция. Той отхвърля да признае Православната черква на Украйна и остро подлага на критика Вселенския патриарх. " Промосковската партия " се наложи да ѝ разрешат да издигне двама претенденти, вторият е Ловчанският митрополит Гавриил. В края на 2022 година Даниил се обърна към клириците във Видинската митрополия с обръщение, оправдаващо военните дейности на Русия в Украйна.
Според Чапнин " не е изключено решаващи за избора на Даниил да не са толкоз промосковските настроения на събора, колкото исторически комплицираните връзки с гърците - допустимо е поканата на огромна и представителна делегация на Вселенската патриаршия отпред със самия патриарх Вартоломей за интронизацията за се е оказала негативен фактор ".

В България от позиция на църковното ръководство патриархът е столичен митрополит и ръководител на Светия Синод, само че не разполага с безспорната власт, която е концентрирал в ръцете си в Руската православна черква патриарх Кирил, добавя Чапнин. " В същото време, от алегорична позиция, патриарх Даниил е лицето на Българската православна черква. И в този момент на тома лице ще има московска мимика. "

Новият български патриарх има известност на промосковски, написа и " Новая газета Европа ". Това е избягалата в чужбина от репресиите на Владимир Путин част от редакцията " Новая газета " с основен редактор Дмитрий Муратов, нобелов лауреат за мир. В Русия " Новая газета " бе дефинитивно ликвидирана.

Лера Фурман споделя биографията на новия български патриарх, като обръща внимание, че от 2008 година до 2018 година, когато оглавява Видинската митрополия, той е бил викарий в чужбина - в Съединени американски щати, Канада и Австралия.

Той назова " съвет на нечестивите " събраният от Константинополския патриарх Всеукраински съединителен собор през 2018 година, опитал се да избегне разкола измежду православните в Украйна, продължава тя. Даниил изрично отхвърля да признае за самостоятелна Православната черква на Украйна.

В посланието си от 2022 година Даниил приказва за " държавен прелом " в Украйна през 2014 година и по какъв начин Съединени американски щати " финансирали подривната активност ", а българското държавно управление наричало агресор единствено едната от страните, продължава публикацията в " Новая газета Европа ".

" Българските медии нееднократно са уличавали Даниил в приемане на финансова помощ от Руската федерация и даже в причастност към ликвидиране на духовник от " различния " Български Синод, противопоставял се на българската патриаршия. Без разрешението на патриарха и Синода Даниил периодичен е посещавал Москва, където е имал срещи с патриарх Кирил и високопоставени представители съветското управление. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР