От снощи Ралица и Димитър – прочутите екопчелари предизвикват вълни

...
От снощи Ралица и Димитър – прочутите екопчелари предизвикват вълни
Коментари Харесай

Пчеларят от Странджа: „Притиснат съм от ДАНС“. Но мълчи за празни кошери и незаконен ресторант


От нощес Ралица и Димитър – фамозните екопчелари провокират талази от публично неодобрение поради напън да затрият бизнеса си

 

Репортер на Флагман.бг се свърза тази заран със притежателя на пчеларската плантация Странджа Димитър Станчев по телефона, откакто различен наш екип обиколи село Индже челник в опит да открием и беседваме със фамилията на господин Станчев, както и да разберем какво действително се случва с бизнеса им.

Преди диалога ни със Станчев нашият екип откри, че главната постройка, в която има и индустриален развой по рандеман на хранителни артикули и питиета от мед, е заключена.

Заключен се оказа и ресторантът, който дореди няколко месеца беше вървежно и известно заведение в региона – с места за 50-ина души вътре и безграничен брой клиенти извън.

Припомняме, че в продължение на две години и магазинчето за еко артикули пред самата постройка в центъра на Индже челник също бе извънредно посещавано.

Флагман.бг разполага с неофициална информация, че преди няколко дни в ресторанта са влезнали проверяващи от БАБХ (Българската организация по сигурност на храните) и са открили, че заведението продължава да работи със остаряло краткотрайно позволение.

Много е евентуално „ изригването “ нощес от страна на Ралица Кунева и Димитър Станчев, които са семейство и основатели на екофермата, да е обвързвано точно с тази неочаквана инспекция.

Репортерът ни обаче видя, че ресторантът не е запечатан, а просто е заключен.

Вижте нашия видеоматериал:



 



Секретарят на кметството Райна Константинова сподели, че ресторантът не работел от доста време. Тя не знаеше къде се намират Ралица и Димитър. Жената си напомни, че през есента е имало огромна инспекция против тях, само че какво се е случило по-нататък тя сподели, че няма визия, само че от отговорите на въпросите ни, се усещаше стеснение от по този начин създалата се обстановка.

Нашият кореспондент видя още, че в селото, където живеят 100-ина души, само че 1/3 от къщите са първокласни и очевидно – благосъстоятелност на тузари, домът на Ралица и Димитър, в който те отглеждат 4 деца, е повече от непретенциозен.

Жена, която се грижи за децата съобщи, че Ралица и Димитър отсъстват и не знае къде се намират.
 Къщата на Ралица и Димитър, от кое място са почнали с малко магазинче за мед в двора. Тук отглеждат четирите си деца
Току-що наш кореспондент съумя да се свърже с Димитър Станчев, от който разбрахме, че се намира на значима среща в ж.к. “Лазур “, Бургас.

Искахме да го попитаме до каква степен е стигнала инспекцията, която е почнала на 21 октомври м.г. и за която имаме информация, че е била проведена от ДАНС. Ревизирано е било цялото стопанство на фамилията, почнало еко бизнеса си в Странджа с евро помощ, при което развиха с изключение на произвеждане на храни и питиета от мед още и вино, зеленчуци, месо и подправки.

В тази инспекция бяха включени представители на БАБХ, Икономическа полиция към ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас, Държавна фирма Земеделие и НАП-Бургас. Тази заран Флагман.бг публично към пресцентровете на тези институции да кажат какви са резултатите от инспекцията през октомври м.г.

Димитър Станчев съобщи, че това, което желае да ни каже се нуждае от часове пояснения. „ Всичко против мен е предизвикано от ДАНС и аз съм уведомил президента и вътрешния министър “, сподели Станчев.

По информация от наши източници през октомври м.г. сигналът е бил за източване на средства от Държавна фирма „ Земеделие “ и насърчаване на комерсиална активност без разрешителни.

Били са преброени кошерите, пръснати из разнообразни места в Странджа, при което е открито, че огромна част са празни, а за тях е получавала финансова поддръжка от еврофондовете.

„ Видяхме несъответствия на заявеното с действителното състояние на кошерите, видяхме и че не може да има толкоз огромно произвеждане и реализация на артикули от мед при толкоз малко пчели “, сподели нашият източник.

От нощес фамилията провокира талази от публично неодобрение в обществените мрежи, че ще напусне България, защото е невероятно да живеят и работят под напън.

Ралица и Димитър са двукратни носители на влиятелната европейска премия на Брюксел – „ Млад фермер “ за две поредни години, печелили са неведнъж награди в тази област и последно, в края на декември м.г., видно от профила на Ралица са били няколко дни в Европейския парламент в белгийската столица като преуспели българи за образец.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР