От следващата учебна година може да започне обучението на младежи

...
От следващата учебна година може да започне обучението на младежи
Коментари Харесай

Росица Кирова се ангажира да съдейства още от следващата учебна година да започне обучение на младежи от Видин по специалността „Здравни грижи“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“

От идната образователна година може да стартира образованието на младежи от Видин по специалността „ Здравни грижи “ в Русенския университет „ Ангел Кънчев “.

Организирането на гратис образование, провеждането на на практика занимания във видинската МБАЛ „Света Петка“ и даването на стипендии на младежите бяха акцент в диалога на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова с ректора на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ акад. Христо Белоев, административния шеф на филиала на университета във Видин Момчил Станков и изпълнителния шеф на МБАЛ „Света Петка“ във Видин доктор Ивета Найденова.

Осигуряването на млади фрагменти, които да практикуват във видинската болница, ще подкрепи нейната активност, още повече, че лечебното заведение има акредитация за осъществяване на специализации и практики, разяснява след срещата заместник-председателят на Народното събрание. Обсъдихме опцията на бъдещите студенти по здравни грижи от видинските общини да се предложи подпишат контракт с МБАЛ „Света Петка“ и Русенския университет, който ще разреши тяхното образование да бъде поето от страната, а общините от региона да отпускат лични стипендии по време на следването. След привършване на образованието младежите ще би трябвало да се върнат във Видин и да работят в МБАЛ „Света Петка“, като по този начин ще бъдат обезпечени квалифицирани млади експерти за потребностите на региона, добави Росица Кирова.

Ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев уточни, че университетът има акредитация за образование на медицински фрагменти и може да поеме ангажимент 10 студенти от района да се образоват още от тази образователна година. Има остра потребност от експерти по здравни грижи, такива фрагменти все по-трудно се намират, по тази причина ние би трябвало да ги създадем, акцентира той. Ако видинската болница поеме задължения за практическото образование на тези студенти и след довеждане докрай на образованието си те имат обезпечена работа в болничното заведение, те ще спомогнат и за развиването на лечебното заведение, и за укрепването на неговия потенциал, разяснява акад. Христо Белоев.

Видинската болница е общинска и по тази причина ще потърсим подпомагане от кметовете на всяка община да ни кажат какви са потребностите от медицински фрагменти и какви са опциите да бъдат обезпечени стипендии на децата, които изберат да се образоват в здравни специалности, акцентира Росица Кирова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР