От следващата седмица ще изпълнява функциите си като редови депутат

...
От следващата седмица ще изпълнява функциите си като редови депутат
Коментари Харесай

Сана Марин се оттегля като лидер на социалдемократите, загубили вота във Финландия

От идната седмица ще извършва функционалностите си като редови народен представител в новоизбрания парламент. " Ще стартира работата си като член на Народното събрание през идната седмица и се надявам, че ще мога да повеждам и по-спокоен живот ", изясни Марин. 

Оставка на кабинета си ще подаде в четвъртък. 

37-годишната Сана Марин се стремеше към още един мандат като министър председател на Финландия при изборите в неделя. На неделния избор социалдемократите обаче излязоха трети с 43 депутати в 200-местния парламент след консервативната " Национална коалиция " (48 депутати) и крайодясната " Финландците " с 46 законодатели.

По време на ръководството на най-младата премиерка в света се наложи да се извинява няколко пъти, откакто беше забъркана в разнообразни кавги, свързани главно с празненства. 

В единия от случаите - през декември 2021 година, ставаше дума за това, че е била в дискотека, до момента в който се води контактна на инфектиран с ковид. За това тя се оправда с недоизясняване на пандемичните инструкции. През 2020 година пък скандализира финландската общност с фотосесия за стилното списание Trendi, в която се появи по блейзър без риза изпод.

През август 2022 година Марин трябваше да изяснява за видео от частно празненство, на което танцува и пее с другари, а по-късно да се извинява и за фотография, направена в нейната публична резиденция, на която две дами се целуват по време на празненство след рок фестивал.

Самата Марин е отгледана от две дами - майка ѝ и нейната партньорка. 

Марин е и първият човек в фамилията ѝ, който постъпва в университет. След това бързо се изкачва в йерархията и в Социалдемократическата партия. Заради рецензии за реакцията на държавното управление при рецесията с националната пощенска работа във Финландия, през 2019 година министър председателят Анти Рине се отдръпна от поста си, а 34-годишната тогава Марин бе определена да го замести. По това време Социалдемократическата партия ръководи Финландия в коалиция от пет партии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР