От следващата година пътуването в Европейския съюз няма да бъде

...
От следващата година пътуването в Европейския съюз няма да бъде
Коментари Харесай

Q&A: Всичко за входните такси, които въвежда ЕС

От идната година пътуването в Европейския съюз няма да бъде гратис за жителите на страните, които нямат потребност от виза. Това е по този начин поради въвеждането на системата за информация за пътуванията и разрешаването им – ETIAS (European Travel Information System), съгласно която за влизане в страните от Съюза ще би трябвало да се заплаща такса от 7 евро.

ETIAS е система за гости от страни, които не се нуждаят от визи за влизане в Европа, само че въпреки всичко би трябвало авансово да се записват за визитите си. Хората, които все още се нуждаят от виза, с цел да посетят Европейски Съюз, остават отвън обсега на новата система.

Системата е построена по програмата за унищожаване на визите ESTA, въведена през 2009 година в Съединените щати.

ETIAS ще се причисли към безбройните такси за настаняване и туристически налози, които към този момент се начисляват в Европа, показва CNN Travel. Ето какво би трябвало да знаете за тях.
Кога ще влезе в действие ETIAS?
Първоначално планувана да влезе в действие през май 2023 година, стартът на системата беше отлаган няколко пъти, само че в този момент наподобява тя ще проработи през 2024 година
За кого ще важи ETIAS?
В обсега на системата попадат жители на към 60 страни отвън Европейски Съюз, които сега не се нуждаят от виза за съюза – като Съединените щати, Обединеното кралство, Япония, Сингапур и ОАЕ. Жителите на Европейски Съюз са освободени от вписване в системата, без значение от тяхната народност.

Тези, които сега се нуждаят от виза за влизане в Европейски Съюз ще продължат да имат потребност от подобен документ.
Как ще работи системата?
ETIAS ще се ръководи по сходен метод на програмата ESTA на Съединените щати. Пътуващите би трябвало да изискат позволение за влизане в Европейски Съюз преди пътуването си онлайн.

Това ще им коства 7 евро, като таксата ще покрива многократни влизания в границите на три години или до момента в който паспортът им изтече - което от двете настъпи първо. Подадените заявки за влизане ще се обработват за „ минути “, като по-голямата част от тях ще бъдат финализирани и публично утвърдени в границите на 96 часа, предвижда Европейски Съюз.

Някои претенденти може да бъдат помолени да дават спомагателна информация или документи, или да вземат участие в изявление с националните управляващи, което може да отнеме до спомагателни 30 дни “, предизвестяват  от Съюза. И предлагаг да не резервирате полети или настаняване, до момента в който не получите удостоверение.
Какви други туристически такси се постановат в Европа?
Повечето градове в континентална Европа начисляват „ туристическа такса “ за нощуващи гости – нормално няколко евро се прибавят към сметката ви в края на престоя, макар че от време на време би трябвало да се заплати в брой.

Ако сте отседнали в парцел от Airbnb, домакините постоянно събират таксата още при идването.

Тези средства всекидневно отиват за публични услуги, повлияни от посетителите, като събиране на отпадък и разчистване на улици. Амстердам, да вземем за пример, неотдавна отпусна спомагателни 7 милиона евро за публичния си превоз. Таксата се постанова единствено за избран интервал, нормално до една седмица.
Ами круизните пасажери?
Круизите са извънредно нездравословни за околната среда, както и за градовете, погълнати от бълваните от тях туристи, които харчат доста малко пари в дестинацията, защото към този момент са обслужени на борда.

Някои градове вкараха специфични налози по този мотив. Ако вашият транспортен съд дебаркира в Барселона за 12 часа или повече, ще платите 4.75 евро

Посетителите на Амстердам, идващи с круиз, заплащат 8 евро. Таксата е в действие единствено за акостиращите кораби за деня - в случай че вашият круиз стартира или приключва в Амстердам, или в случай че оставате за една нощ в него, сте освободени от нея.

Но освен за круизните кораби се начисляват такси. Италия има contributo di sbarco, или такса „ слизане “, която задграничните пасажери заплащат, когато идват на нейните острови, без значение дали с публичен ферибот или частна лодка. Цената се дефинира от локалните управляващи
Данъците идентични ли са във всички градове?
По създание, колкото по-популярно е мястото, толкоз повече ще платите. В Барселона, да вземем за пример, с изключение на постоянната туристическа такса в Каталуния, ще платите и „ спомагателна градска такса “, налагана за престой в столицата на района.

Амстердам таксува 7% от цената на хотела плюс 3 евро на човек на вечер. Във Виена това е 3.2% от общата цена на стаята, без закуската и налога върху продажбите, след което се понижават 11% от остатъка. Излиза към 2.5%.

В Португалия три общини на изпълненото с туристи крайбрежие на Алгарве начисляват туристически налог: Фаро, Вила Реал де Санто Антонио и Оляо, които вкараха такса (1 евро през зимата, 2 евро през останалата част от годината) през 2023 година

Най-важното е, че колкото по-луксозно е вашето настаняване, толкоз повече плащате. В Рим, да вземем за пример, престоят в тризвезден хотел изисква такса от 4 евро на вечер, четиризвезден хотел е 6 евро, а в петзвезден - 7 евро.

Във Венеция данъкът варира от 1 евро на човек на вечер в еднозвезден хотел до 5 евро в петзвезден. Той се заплаща единствено за първите пет нощувки. А в Париж таксата е от 0.20 евро за еднозвезден парцел до 5 евро на човек на вечер в първокласен хотел.

Като цяло, във Франция налозите варират съгласно общината и класа на настаняване – от 0.20 евро до 4.20 евро отвън Париж. Докато в Гърция това се прави само съгласно типа на настаняването, като таксите стартират от 0.50 евро и стигат до 4 евро на стая на вечер.
Само Европа ли вкарва сходни такси?
Много американски щати също начисляват „ налози за настаняване “, а някои щатски хотели и „ курортна такса “, която даже не отива за общността.

Данъците са общоприети и на Карибите, където нормално се прибавят към хотелските такси. Има входна такса за туристите, идващи в Нова Зеландия, както и такса при овакантяване за почиващите в Япония.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР