Около 360 хил. са пътуванията по празниците 6 и 22

...
Около 360 хил. са пътуванията по празниците 6 и 22
Коментари Харесай

Близо 11 млн. чужди туристи у нас от началото на годината

Около 360 хиляди са пътуванията по празниците 6 и 22 септември. Видяхме към 190 хиляди пътувания на българи в България и към 55 хиляди в чужбина. В същото време сега в България имаме над 100 хиляди задгранични гости. Това съобщи пред БНР Румен Драганов - шеф на Института за разбори и оценки в туризма.

Септември ще завърши с към 1,260 млн. задгранични гости, което е растеж от 5,8% по отношение на предходната година, уточни той, като означи, че румънците са номер едно като брой туристи у нас.

По думите му сезонът се уголемява, а пътуванията през септември са доста интензивни.

Драганов регистрира и забележителен растеж при културния туризъм тази година. Той е освен от българи, само че и от чужденци, посочи той.

" Ръстът, който имаме за 2024 година, който я изтласква напред, пред най-силната 2019 година, е културният туризъм, при който имахме доста огромни растежи при започване на годината - по отношение на 2019 година с към 20-25% за месеците януари, февруари, март, само че и в този момент - септември ".

По думите му уикендовите пътувания към този момент стават мода. Много набъбна и броят на хората с втори дом, регистрира той. По думите му това прави над 22% от пътуванията навътре в страната. Според него за някои това е бизнес, за други - това си е техният живот.

Прогнозните резултати сочат, че от януари до септември 10,7 млн. чужденци са влезнали у нас, което е 5% растеж по отношение на миналата година, разгласи Румен Драганов в предаването " Преди всички ".

Тази година се обрисува като най-силната след пандемията. Приходите се движат с към 25% растеж спрямо 2019 година, заяви той и сподели, че през 2024 година упованията са туризмът да сътвори към 14 милиарда лева, което ще е 7% от Брутният вътрешен продукт.

Имаме доста огромно ветрило на цените, установи Румен Драганов. По думите му за коледните и новогодишните празници стана мода хората да си резервират вили, къщи за посетители, дребни хотели още от миналата година. Той добави, че огромните продажби ще бъдат от края на октомври доникъде на ноември.

Според него цените се задържат ниски, тъй като има жестока конкурентна среда.

За зимния туризъм Драганов чака 3,3 млн. чужденци да влязат в страната, като водещото не е единствено зимният ски туризъм, само че и културният туризъм, и спа туризмът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР