От следващата година одобрените двойки ще чакат 2-3 месеца, а

...
От следващата година одобрените двойки ще чакат 2-3 месеца, а
Коментари Харесай

Промени в инвитро процедурите - одобрените вече ще чакат по-малко

От идната година утвърдените двойки ще чакат 2-3 месеца, а не както е в този момент съвсем година. Предвижда се и опция страната да заплаща за предпазване на генетичен материал на онкоболни дами, оповестява Българска национална телевизия.

 
Виолина е на 43. Преди 3 години схваща,че има рак на гърдата. Успява да се пребори с заболяването и от една година прави опити да има дете.  " Онкологичното заболяване, дружно с възрастта, доведоха до репродуктивния ми проблем ", споделя тя.

Въпреки,че има 3 несполучливи инвитро опита и шансът да има дете е към 10%, Виолина не е изгубила вяра: " Самата диагноза е кошмарна. Всичко, през което преминаваш, още по-голям призрачен сън. И в случай че нямаш вярата,че ще си върнеш живота - няма смисъл да се бориш. "

Виолина получава финансова поддръжка за Инвитро процедурите от неправителствена организация. От идната година страната ще финансира замразяването на генетичен материал на дами с новооткрити онкологични болести до 35 години.

" Съществува късмет и при тях да осъществят своята репродукция. Макар и след време, когато се излекуват, когато имат опция да износят обикновено една бременност ", разяснява Д-р Цветолюба Генкова - шеф на отдел в Дирецкия " Медицински действия " в Министерството на здравеопазването.

Замразяването на репродуктивен материал ще става след преценка на онкокомитет от болничното заведение, която лекува пациентката. Очаква се към 100 дами да употребяват новата опция. Бюджетът на Центъра за Асистирана репродукция е повишен с 8 милиона лв.. Така следващата година страната ще финансира по 4 вместо досегашните 3 инвитро опита

" Добавяме 4 нови процедури, които до момента не са били финансирани. Това са процедури с размразени ембриони ", добави доктор Генкова.

След всеки пресен ембриотрансфер, ще се прави и един размразен. Така с изключение на, че възможностите за бебе се усилват, се щади и здравето на пациента.

" Това в допълнение пък от своя страна ще спести един финансов запас на страната и не на последно място - усилваме опциите на всеки един пациент ", сподели по темата Мария Янева - ръководител на Фондация " Искам бебе ".

Предвижда се и стягане на контрола в инвитро клиниките. Центърът за асистирана репродукция ще може да прави независими инспекции и с изключение на да приключва контракти, ще може да постанова и финансови наказания при открити нарушавания.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР