От следващата година може и да започне реформа в системата

...
От следващата година може и да започне реформа в системата
Коментари Харесай

От 2018 г. може да започне реформа в ТЕЛК

От идната година може и да стартира промяна в системата на ТЕЛК, за потребността от която се приказва от няколко години. Това се разбра от изявление на зам.-министъра на труда и обществената политика Султанка Петрова пред Нова телевизия.

" Целта ни е да се оправим с проблемите, трупани от 27 години. Затрупана съм с тъжби от хора, които търсят помощ и поддръжка. Искаме транспарантна система, с цел да се понижат злоупотребите ", изясни тя.

Петрова съобщи, че ще бъде понижен общият брой на хората, които употребяват инвалидни пенсии, само че ще бъде вдигнат размера на тези, които фактически имат потребност от тях.

" Очакваме при започване на 2018 година към този момент да стартираме малко по малко да вършим измененията. Вчера беше призната концепцията за здравната експертиза и експертизата за работоспособността ", съобщи заместник-министърът.

В момента хора с ампутирани крака вървят регулярно да потвърждават положението си пред ТЕЛК.
" Всички хора с ампутирани крака ще получават доживотен ТЕЛК ", изясни заместник-министърът.

Петрова разяснява още, че има и доста измами с ТЕЛК-ови решения при децата. Дори цитира цели села, в които съвсем всички деца са с уверение за неработоспособност.

" Вече ще се работи по интернационалната подготовка на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето ", съобщи Султанка Петрова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР