От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител

...
От скоро се появиха фирми, които предлагат да наемете домоуправител
Коментари Харесай

Професия добър съсед

От скоро се появиха компании, които оферират да наемете домоуправител чартърен. Задълженията да води домовата книга, да поправя зародилите повреди, да събира такси и пари за общи сметки много натежават на елементарния запалянко и постоянно никой не желае да се заеме с функционалността на главен собственик на блока или кооперацията. Но в случай че шефовете чартърен се появиха неотдавна на трудовия пазар, то специалността добър комшия съществува от дълго време. Преди нея са може би единствено неприятният комшия и онази античната, нали се сещате.

В длъжностната характерност на положителния комшия влиза:

Да се грижи за общите пространства като за свои.
Това може би е един от главните проблем на взаимното общуване. Хората затварят входната врата и света зад нея не ги интересува. Но за положителния комшия въпроси от вида моето е мое, общото на кой е, просто не съществуват.

Да не стачкува срещу взети решения, в случай че не може да предложи различни.
Никой не обича постоянно недоволните мрънкащи съседи. Те все не са съгласни с нововъведенията, само че и в никакъв случай не поемат отговорност и не оферират нещо друго. Протестите са разумни единствено, в случай че имате задоволително причини в поддръжка на друга концепция.

Да осъзнава добре, че покривът не е грижа единствено на съседа от последния етаж.
Повредите на тавана и покрива може да засягат директно единствено едно семейство, само че в действителност са проблем на всички от постройката. Добрият комшия е съпричастен с проблемите на другите, даже и неговият таван да е изсъхнал, здрав и с прелестна теглена мазилка.

Да предизвестява, в случай че се постанова да спре водата, парното или тока на всички поради ремонт.
Дали е за час ли за 10 това няма значение - дискомфортно е за всички. Ако сте предизвестили обаче – персонално или с записка на таблото пред асансьора, всеки ще си направи проект по какъв начин да работи в обстановката – дали да излезе на разходка, до момента в който няма ток, или да си купи вода най-малко за пиянство, до момента в който е спряна тази от чешмите. Повечето съседи ще проявят схващане, тъй като рано или късно и на тях може да се наложи да създадат същото. Неразбиране също ще срещнете.

Да желае позволение или най-малко да предизвестява съседите, в случай че възнамерява гръмък ваучър.
На предизвестените съседи им е по-трудно да стачкуват срещу високите децибели. Ако ги почерпите с бонбон или друго по мотива, напълно ще омекнат.

Да не подвига звук рано заран в почивните дни, в следобедите от 14 до 16 часа или след 22 часа.
Тези правила за публичния ред все ще важат с цялостната си законова мощ.

Да не употребява асансьорната площадка за складова база.

Да не прави строителни допълнения, с които пречи на другите съседи.
По принцип измененията във фасадите на централни улици се вършат след консултация с проектант и известяван на отдел „ Строителен надзор ” в общината. Напоследък обаче хората всеобщо остъкляват балкони, разрушават стени, избиват дупки за отдушници и слагат климатици без никакви терзания. Добрият комшия не слага отдушник, ориентиран към хола на комшията, и не издига високи стени в двора си, с което слага под подозрение сигурността на съседската къща.

Да поздравява, когато среща съседи в асансьора, по стълбите, на двора или на улицата.

Да не си изхвърля торбата с боклука през прозореца.

Да не стартира с тупането на чергите тъкмо когато под него простират прането.
Понякога това е инцидентно, само че постоянно е търсена тягост. По принцип за задачата се употребяват специфични лостове, които са в междублоковите пространства.

Да задържа вратата на асансьора, когато там се качва майка с количка, жена с доста торби или някой възрастен.

Да не пропуща съзнателно реда си за риене на сняг пред входа и по улицата през зимата.

Ако по-голяма част от съседите са ЗА промяната на водопроводните тръби, да не се дърпа инатливо.
Във всеки град, във всеки блок, във всеки вход постоянно има едно семейство (ли една личност), които все не са съгласни и пречат на подобренията, които другояче всички желаят. Но без единодушието на всички някои неща просто няма по какъв начин да се случат. Добрият комшия се преценява с позициите на болшинството.

Като всеки работещ, и този с специалност добър комшия има право на няколко дни годишен отпуск. Само тогава може да разреши на всички свои демони да излязат на открито, да се скара, да направи забележка, да вдигне скандал. Все отново това е единствено добър комшия, не съвършен.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР