От синдикат Пътно дело към КНСБ, които са организатори на

...
От синдикат Пътно дело към КНСБ, които са организатори на
Коментари Харесай

Работещи в АПИ блокираха магистрала Хемус с искане за по-високи заплати

От профсъюз " Пътно дело " към КНСБ, които са уредници на митинга, упорстват за нарастване на заплатите с 20%, което да се заложи в Бюджет 2024.

Ръководството на синдиката и чиновниците на АПИ са изпратили декларация до министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на финансите Асен Василев, както и до ръководителя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов.

Още фотоси от митинга

В позицията си до властта те показват, че за нарастването на заплатите им са нужни малко над 17 млн. лв., с които ще се покачат работните заплати на 2417 чиновници в АПИ.

" От първи януари минималната работна заплата ще стане 933 лв.. Не е допустимо хората от организацията, които са непрестанно по пътищата, когато и да е на денонощието и при неприятни атмосферни условия, да останат на минимална заплата ", сподели Малина Кованджиева, ръководител на профсъюз " Пътно дело " към КНСБ, осведоми Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

Отговор на декларацията към момента няма, само че се надявам да има резултат от нея, другояче митингите ще продължат, добави тя. Можем да затворим пътищата в цялата страна в един и същи час и да блокираме цялата страна, предизвести синдикалистката.

Снимка: БТА

Според зам.-председателя на синдиката Венелин Йорданов 50% от хората в АПИ още работят на минимална и малко над минималната работна заплата. " Преди седмица АПИ върна 20 млн. лв. неусвоени пари от свлачища, ние желаеме да ни се върнат тези пари ", сподели Йорданов.



" Специалистите на нашето равнище в частните компании в сектора вземат два и даже три пъти по-високи заплати ", сподели Ирена Николова от Пътно ръководство - Благоевград. " С толкоз ниски заплати текучеството е огромно и младежите напущат ", добави тя.

Снимка: БТА

Често хората от АПИ са на мястото на злополуките още преди полицията и Бърза помощ и оказват помощ на потърпевшите, само че не получават никакви спомагателни хонорари, пък разяснява Димитър Коцев, заместник-председател на синдиката.



Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР