Талибаните спряха 100 жени, летящи до Дубай за университетски стипендии, казва милиардер от ОАЕ

...
От Шарлот Грийнфийлд(Ройтерс) – Ръководителят на базиран в Дубай конгломерат
Коментари Харесай

От Шарлот Грийнфийлд

(Ройтерс) – Ръководителят на базиран в Дубай конгломерат в сряда каза, че талибанските власти в Афганистан са спрели около 100 жени от пътуване до Обединените арабски емирства, където той трябваше да спонсорира тяхното университетско образование.

Калаф Ахмад Ал Хабтур, председател-основател на Al Habtoor Group, каза във видео, публикувано в платформата за социални медии X, бивша известен като Twitter, че той е планирал да спонсорира студентките да посещават университет и самолет, за който е платил, е трябвало да ги откара до ОАЕ в сряда сутринта.

„Талибанското правителство отказа да позволи на момичета, които идваха да учат тук – сто момичета, спонсорирани от мен – отказаха им да се качат на самолета и вече сме платили самолета, организирали сме всичко за тях тук, настаняване, образование, сигурност на транспорта“, каза той в видеото.

Говорителите на талибанската администрация и афганистанското министерство на външните работи не отговориха незабавно на исканията на Ройтерс за коментар.

Ал Хабтур включи аудио на един от афганистанските студенти, който каза това тя беше придружена от мъжки придружител, но властите на летището в Кабул бяха спрели нея и други да се качат на борда на полета.

Администрацията на талибаните затвори университетите и гимназиите за студентки в Афганистан.

< p>Те позволяват на афганистанците да напуснат страната, но обикновено изискват афганистанските жени, пътуващи на дълги разстояния и в чужбина, да бъдат придружени от мъжки придружител, като техния съпруг, баща или брат.

(Доклад от Шарлот Грийнфийлд и Маха Ел Дахан; Редактиране от Бил Беркрот)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР