От седмица Веселин Алучиев не e със семейството си. Наложило

...
От седмица Веселин Алучиев не e със семейството си. Наложило
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Откъснати

От седмица Веселин Алучиев не e със фамилията си. Наложило им се е да наемат квартира в Смолян, макар че селото им е на едвам 4 километра от града. Делят ги тонове камъни : „ Затова пожертвам, минавам отсам, с цел да отида, да ги видя, с цел да остана с тях тази вечер”.

Мъжът ще прекара първа вечер със фамилията си от близо седмица. Срещат се на мястото, където ги разделя, там където свърша пътят. От рисковия сектор потеглят към Смолян, където е краткотрайният им дом.

„ Много хора, които имат жилища в Смолян – дамите останаха да живеят там. Мъжете са на работа тук. И са разграничени. От една неделя доста фамилии, най-малко 10 фамилии, са разграничени в това отношение. Събират се единствено в събота и неделя ”, описа кметът на с.Търън Явор Говедаров.

Преди 10 дни скалните парчета блокират главния път Смолян-Мадан, както и достъпа до близките села. От тогава над 3 хиляди души са откъснати от Смолян .

Въпреки че работят едвам на няколко километра от града, с цел да стигнат в точния момент за работа, Румяна Сердарова и Захари Малянков потеглят на разсъмване от вкъщи си в село Търън.

На Захари разчитат и други дами. По пътя за Смолян колата стопира и с цел да качи и възпитаник. След няколко километра оставят автомобила в единия завършек на свлачището. От там вървят пеш през рисковия сектор . Признават, че ги е боязън.

От другата страна на свлачището се качват в другия автомобил на фамилията. Румяна и Захари стигат до работа с риск за живота си и след час и половина път. Преди камъните да блокират пътя са стигали за 10 минути.

--> Преминаването през затворения път е неразрешено , освен за колите, а и за хората. Въпреки това десетки рискуват и минават под надвисналите скали. И до момента в който някои имат две коли, които да оставят от двете страни на свлачището, на други им се постанова да извървят пътя до Смолян пешком.

Единственият път, който им остава е през Рудозем и Смилян. Той обаче е с 50 километра по-дълъг и е отрупан с дупки . Ако се наложи кола за спешна помощ да мине оттова, ще и би трябвало повече от час, с цел да стигне до дома на Росица Иванова в Тикале. Жената е астматик и колкото да диша, само че взема решение да тръгне пеш до най-близката болница.

Пътят Смолян-Мадан е част от републиканската мрежа и води до границата ни с Гърция. До преди дни на него са разчитали стотици коли и камиони. Днес път няма. Оборотът на крайпътните заведения е понижен доста. Откъснатите от Смолян села през днешния ден са призрачни .

От дни аптеката в село Търън не работи. Фармацевтът живее в Смолян и отхвърля да рискува, с цел да стигне на работа. Затова доктор Данчо Гаджалов, който е единственият персонален доктор на откъснатите села, носи медикаменти от града всяка заран.

В тези села живеят най-вече млади фамилии. Част от децата не вървят на учебно заведение. Фирмите не работят.

Напрежението пораства, хората обмислят митинги . Категорични са – по този начин не може да се живее.

Свлачището е с невиждани размери – обгръща повърхност от 20 декара и е най-мащабното върху основен път в страната. За да разберем за какво се свличат скалите, се причисляваме към екипа от геолози, които обследват терена. Според тях неналичието на отстъп, изобилните превалявания и снеготопенето са довели до бедствената обстановка.

Във всеки един миг частите земя, върху които се намират далекопровод и тръбопровод, могат да се откъснат от ската и да причинят още по-големи проблеми. Освен без път, селата могат да останат без ток и вода.

„ Нещата демонстрират интензивност на свлачищния развой. Все още има местни обрушвания. Така че заплахата, както за хората, по този начин и за колите е доста огромна. Не бих предложил отваряне на пътя никога . Още повече, че отварянето на пътя е обвързвано с изземването на скалните маси, които играят изключителна значима роля…ако ние отнемем тези скални маси значи да го активираме”, безапелационен е доцент Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет.

Укрепването на трасето ще продължи повече от половин година и ще коства 7 милиона лв.. Дотогава пътят ще остане затворен.

„ Дори дребни вибрационни процеси, могат да провокират още по-голямо разгръщане. Не можем да поемем риск за здравето на преминаващите..можем да го разчистим още на следващия ден, само че няма решим нищо с това. Напротив ще създадем причина за рискови обстановки и човешки жертви, по тази причина желаеме да създадем повсеместен план и подсилване на терена”, безапелационен е строителният министър Николай Ненков.

Дотогава хората от откъснатите села ще минават по нов обходен маршрут, който занапред се построява. Амбициите на управляващите са правата от километър и половина да бъде подготвена в границите на идващите 10 дни. Хората обаче считат, че ще останат заложници на свлачището най-малко още месец.

Валентин Кръпчев и през днешния ден минава през свлачището с дребната си щерка Ванеса. Бащата споделя, че още през декември предходната година скални парчета падат на пътя. Веднага подава сигнал до Пътната организация. Пише, че „ целият скат се е отделил и може да стане огромна беля”.

Отговорили му, че секторът се следи от АПИ. Според него в този момент виждаме резултата от неналичието на навременни ограничения: „ Безхаберие !”.

Според районния министър обаче, свлачището се е активизирало едвам преди седмица: „ По 90 % от направлението Смолян-Мадан имаме сходни процеси, които по никакъв метод не предначертават и не водят до сходни спешни обстановки... страната ще отреагира , тя отреагира още първоначално бързо”.

През 2009 година се прави рехабилитация на пътя, още тогава специалисти предлагат теренът да се укрепи. Зам.-областният шеф сбито разяснява, че не знае за какво не са били подхванати ограничения – тогава не бил на този пост.

Целият регион на пътя Смолян-Мадан е рисков. Във всеки един миг може да се случи ново срутване . И в този момент се виждат паднали скални парчета.

„ Като това свлачище още сега има 2-3, които се движат и те са по протежението на целия път от Смолян до Черна. Въпрос на време е, по кое време ще се задействат и ще тръгнат. Казвам го напълно ясно и отговорно в близко време, ще станат още свлачища”, безапелационен е кметът на Търън Явор Говедаров.

Доц. Стойнев показва, че свлачищата са присъщи за Родопите и скалите са мощно напукани и при огромен надолнище на терените има риск за всяка инфраструктура.

И в случай че Смолян е административно е основан преди 60 години, обединявайки три селища- Устово, Райково и Смолян, то през днешния ден природата ги е разделила. Местните упрекват освен природата поради това, че се оказват разделяне от фамилиите си, само че и тези, които е трябвало да наблюдават положението на пътя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР