От седмица насам всеки работещ в Италия трябва да може ...

От седмица насам всеки работещ в Италия трябва да може

Италия: зеленият сертификат върши работа


От седмица насам всеки функциониращ в Италия би трябвало да може да докаже, че е имунизиран , преболедувал или недавна тестван. А тъй като тестванията се заплащат , готовността за имунизации логично пораства .

55-годишният зидар Едуардодълго време не е бил сигурен наистина ли да се имунизира против ковид . Сега макар че ще го направи, споделя той, стойеки пред входа на имунизационния център догара " Термини " в Рим. " Нуждая се от зелен сертификат. Там, където работя, ми го изискват " , изяснява мъжът.

Ваксинация след месеци съмнение . Едуардо, който e от Еквадор и живее от осем години в Рим, не е единственият. Пред пункт за имунизации са се наредили доста чужденци, които в Италия работяткато домашни помощници, болногледачи или строители. От 15-и октомври насам и те би трябвало да имат зелен сертификат, с цел да могат да работят. Това означава да са ваксинирани , преболедували или недавна тествани.

Ваксина или тест - изберете сами

Изискването за зеленсертификатна работното място е свързано със устрема на държавното управление да увеличи още готовността за имунизация. След въвеждането на новите разпоредби , бройката на имунизациите , които се слагат всеки ден, се покачи с 35 % , споделя основният епидемиолог на Италия Франческо Паоло Филиуоло. Актуалните данни сочат, че това равнище се е запазило.
Редакцията предлага
За разлика от Едуардо, 49-годишният Кристиано Мамети не желае да се имунизира . Затова таксиметровият шофьор стои пред една аптека и чака тест. " Правя го, тъй като би трябвало да работя. Дойдох преди работа, с цел да си направя тест за ковид " , изяснява Мамети. На всеки два дни мъжът идва до аптеката, където си прави тест, който му струва 15 евро. Негативният резултат му разрешава да работи 48 часа.

" Много е скъпо - излиза ми сред 150 и 180 евро месечно " , споделя Мамети. Това са огромни разноски , с цел да можеш да работиш. Ваксинацията е безвъзмездна , само че за таксиметровия шофьор по " персонални аргументи " тя не е алтернатива . Докато зеленият сертификат е в действие , той ще се тества на всеки два дни.

Протестите против новите разпоредби утихнаха

В цялата страна бройката на тестванията се е увеличил повече от четири пъти след въвеждането на зеления сертификат, а в някои дни се правят повече от половин милион. От държавното управление регистрират това като позитивен резултат от зеления сертификат. По-големият брой проби дава по-добра картина на инфекциозната позиция и в следствие означава по-добра отбрана за популацията .

Но бройката на болничните в Италия също се е увеличил след въвеждането на зеления сертификат. Вестник " Кориере каузи Сера " заяви за този феномен със заглавието: " Фалшивите заболявания на опонентите на зеления сертификат " .

Протестите против новите разпоредби в това време утихнаха. Демонстрации не престават да се организират единствено в северноиталианския град Триест. Там синдикатът на докерите прикани къмнови митинги .

Италия е измежду първенците по имунизации

Министър-председателят Марио Драги неведнъж акцентира , че не престава да държи на зелениясертификат. Фактът, че Италия пострада тежко от пандемията, слага на политиците дилемата да работят поредно , с цел да предотвратят повторното експлоадиране на пандемията, съобщи Драги. " След като имаме 132 000 смъртни случая, нашата съвест би трябвало да ни накара да извършим всичко допустимо и належащо . "

Досега политиката на Драги съумява да удържи покачването на случаите, което се очакваше през есента. Седмичната заболеваемост на 100 хиляди души сега е 35 - една от най-ниските в Европа, а процентът имунизирани измежду пълнолетното население на Италия е един от най-високите - 82 на 100 .

Източник: dw.com