От СДС твърдят, че партията има право да ползва сградата

...
От СДС твърдят, че партията има право да ползва сградата
Коментари Харесай

Партиите без право на централи имат десет дни да ги освободят

От Съюз на демократичните сили настояват, че партията има право да употребява постройката на ул. " Раковски " 134, тъй като през 2010 година е сключила с регионалната администрация 10-годишен контракт за наем

Още по тематиката
През 27-годишната си история като партийна централа постройката на " Раковски " 134 е била очевидец на още доста трагични и значими за страната решения от времето, когато Съюз на демократичните сили беше в ръководството на страната и една от най-големите партии. Като се стартира от изключването и " отлюспването " на партии във времето, когато Съюз на демократичните сили беше съюз, премине се през драмите към превръщането на съюза в партия и се стигне до разцепленията, най-голямото от които беше напускането на Иван Костов и основаването на ДСБ през 2004 година

Знаковата постройка на Съюз на демократичните сили може след месец да има нов собственик - Веселин Марешки

Областният шеф на София Николай Пехливанов е дал период до 14 юли на обединенията, чийто избирателен резултат не възобнови наличието им в Народното събрание, да изоставен партийните си централи.
Първоначално от регионалната администрация твърдяха, че решението дали да се лишават централите е политическо и ще бъде взето след диалог сред регионалния шеф и премиера Бойко Борисов. В писмен отговор до " Капитал " обаче Пехливанов показва, че на Съюз на демократичните сили, ДСБ, " Движение 21 " и АБВ са изпратени писма, с които са известени, че до този период би трябвало да освободят парцелите и да ги предадат назад на регионалната администрация. До приключването на този период засегнатите обединения имат право да създадат " възражения или да показват доказателства ", се споделя още в отговора на Пехливанов. В противоположен случай регионалният шеф на София ще издаде заповед за изземване на парцела. Според Закона за държавната благосъстоятелност тя също предстои на обжалване по Административно-процесуалния кодекс, само че това не стопира осъществяването на заповедта, в случай че съдът не разпореди друго.

Това е второто уведомително писмо до обединенията. Първото беше изпратено от някогашния регионален шеф от служебното държавно управление на Огнян Герджиков Диана Тонова и поставеният от нея период за същото изтече преди към месец.

Случаят " Раковски " 134

Главният секретар на Съюз на демократичните сили Филип Кирев също отхвърли коментар, като препрати към отговора си пред " Дневник " по тематиката. Пред уеб страницата той споделя, че " партията има право да употребява постройката на ул. " Раковски " 134, тъй като през 2010 година е сключила с регионалната администрация 10-годишен контракт за наем ". Какъв тъкмо контракт са сключили от Съюз на демократичните сили Кирев не прецизира. В случая с даването на държавни парцели за потребностите на партиите обаче законът е явен: обединенията имат право да употребяват такива пространства в два случая - в случай че са парламентарно показани или в случай че са получили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори. Този предел е 4% за обединенията, в които се явиха Съюз на демократичните сили, ДСБ, " Движение 21 " и АБВ.

Освен това съгласно писмения отговор на регионалния шеф Съюз на демократичните сили заплаща наем за постройката на " Раковски " 134 според нормативно регламентирана цена за политическите партии. За седеметажната постройка без партера, който беше реституиран, наемът на месец е 8440 лева Пред Съюз на демократичните сили обаче има и още един проблем - партията е натрупала съществени отговорности към страната от неплатен наем. Към юни те са 220 000 лева за наем и малко над 50 хиляди лева за такса " Битови боклуци ". За събирането на тези вземания регионалният шеф се е снабдил с изпълнителен лист, въз основа на който се образува изпълнително дело.

Останалите партии са си плащали постоянно наема. ДСБ държи част от партера и към шест кабинета от постройката на " Витоша " 18 с вход откъм ул. " Кърниградска " и заплаща наем от 1137 лева месечно. " Движение 21 " на Татяна Дончева държи пространства на бул. " Витоша " 12 за сумата от 984 лева Централата на АБВ се намира на " Врабча " 23, където за два етажа партията заплаща месечен наем от 4530 лева

Може ли да се реши казусът

Според Мачиков този абсурд може да се реши с смяна в Закона за политическите партии, като в текста за това кой има право да употребява държавни пространства за политически цели се смъкна прагът за обединенията. От засегнатите партии импровизирано споделят, че е обсъждан подобен вид. От ГЕРБ обаче отхвърлят да готвят такава смяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР