От Сдружението на общопрактикуващите лекари изразиха недоволството си от планираното

...
От Сдружението на общопрактикуващите лекари изразиха недоволството си от планираното
Коментари Харесай

Личните лекари са недоволни от ръста в бюджета за догодина

От Сдружението на общопрактикуващите лекари показаха недоволството си от плануваното нарастване на парите за първична помощ в бюджета на НЗОК за 2020 година От сдружението към този момент настояха за нарастване от 25 млн. лв., само че с проектобюджета на НЗОК за следващата година получиха 19 млн. лв. в допълнение. Така следващата година първичната помощ ще разполага с 244 млн. лв. при общ бюджет на НЗОК 4.744 милиарда лв..

“Едва ли е належащо да разясняваме “значимостта “ на спестените 6 млн. от бюджета за първичната помощ на фона на 4.744 милиарда лв. бюджет на НЗОК и каква друга “празнина “ във финансирането на опазването на здравето биха запълнили ", разясняват от сдружението.

Джипитата напомнят, че за 2020 година към този момент беше деклариран растеж на заплатите в обществената сфера с 10%, растеж на минималната работна заплата с 9%.

“Предвиденият бюджет би трябвало да обезпечи поддържане на съществуването на нашите практики като покрива разноските (нека най-общо ги назовем консумативи) и възнагражденията, а също по този начин и осигуровките и налозите. В системата на първичната извънболнична помощ с изключение на близо 4200 общопрактикуващи лекари, работят още към 4000 медицински експерти, в това число медицински сестри и още други сътрудници, свързани с активността ни, което значи, че съгласно законите от планувания в началото бюджет се връщат към държавния 38% за осигуровки, по-късно 10% налози и в случай че има дивиденти - още 5%. Правим тези разяснения, с цел да се избегне неправилната визия, че средствата, които пожелаваме като бюджет автоматизирано се трансформират в чисти приходи, които влизат в джоба на общопрактикуващите лекари “, споделят от сдружението.

Оттам са обезпокоени, че в последните години понижа делът на средствата за първична помощ от общите здравни разноски. За 2018 парите за първична помощ са били 5.8% от здравноосигурителните разноски, през 2019 – 5.4% и за 2020 е планувано да бъдат 5.2%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР