От Сдружение Ти решаваш“ алармират, че се прави опит да

...
От Сдружение Ти решаваш“ алармират, че се прави опит да
Коментари Харесай

В мътни времена: От „Ти решаваш“ алармират за драстични и спорни промени на ЗООС и ЗУТ

От Сдружение „ Ти решаваш “ сигнализират , че се прави опит да се прокарат фрапантни промени в Закона за запазване на околната среда /ЗООС/ и Закона за устройство на територията /ЗУТ/, през промени в трети закон – за поощряване на вложенията . Те считат, че промените обслужат стопански и политически ползи и са във щета на всички жители, инициативни комитети и организации, които години наред се борят да опазят чисти и здрави родните си места. По този мотив са внесли несъгласие против тях в парламент.

 

Възражение. Снимка: Сдружение „ Ти решаваш “

От Сдружение „ Ти Решаваш “ показват още във Фейсбук:

„ Знаете ли какво е напът да се промуши тихом-мълком, сред две четения в Народното събрание? Закон, който дава бърза писта за избрани предпочитани капиталови планове с национално или районно значение, без значение дали и какъв брой са нездравословни за хората по места.

Точно като плана за изгарянето на отпадъци край Върбовка.

Прави се опит да се прокарат фрапантни промени в Закона за запазване на околната среда и Закона за устройство на територията, през промени в трети закон – за поощряване на вложенията. При това сред първо и второ четене. По този метод засегнатите министерства, жители и организации се лишават от време да се срещнат и да изразят позиция.

Въпросните текстове засягат цялото общество и цялата стопанска система, а се внасят без публично разискване, в цялостно несъгласие с правилата на правовата страна.
Предложението за основни промени в Закон за опазване на околната среда и Закон за устройство на територията, посредством законопроект за изменение и допълнение на Закона за поощряване на вложенията, е подадено от група депутати и следва да влезе за гласоподаване от депутатите в пленарна зала.

Умело завоалирани екологични бомби ще стартират да цъкат още с приемането на предлаганите текстове!

Затова през вчерашния ден от Сдружение „ Ти Решаваш “ внесохме в Народното събрание несъгласие против готвените промени.

Ние считаме, че те са типичен образец за лобистко законодателство! Което се прави в мътни времена, без гласност, без отговорност, сред две държавни управления. Обслужва стопански ползи, във щета на елементарните хора, на чиято земя се възнамеряват сходни „ вложения “.

Във възражението против готвените промени, сме изложили причините си в размер от шест печатни страници. Темата е огромна, само че ето акцентите:

Ако измененията бъдат признати, мненията за нужда от Оценка на въздействието върху околната среда и самите решения по Оценка на въздействието върху околната среда ще са годни цели 15 години, вместо сегашните 5.

При това обаче двойно се редуцират периодите, в които способените органи би трябвало да се произнесат за Екологична оценка и Оценка въздействието върху околната среда (ОВОС). Обикновено сходни планове – като газопроводни мрежи, складове за киселини, пестициди или радиоактивни боклуци, са придружени с голям размер документи.
Недопустимо е редуциране на периодите за разглеждане, изговаряне или изложение на мнение от страна на способените Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Ако предлагането се одобри, ще се окаже, че органите имат два пъти повече време да разискват екологичните последствия от построяването на един хотел, в сравнение с една Атомна електроцентрала.

Ако към този момент мислите, че това е всичко – не! С аргумента да не се забавят значими вложения, реализирането им ще може да се оспорва по правосъден ред единствено на една инстанция!?

Категорични сме, че всичко това обслужа стопански и политически ползи и са във щета на всички жители, инициативни комитети и организации, които години наред се борят да опазят чисти и здрави родните си места.

Господа и дами депутати! Когато гласувате тези скандални оферти, мислете! Не за джоба, а за страната си!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР