От създаването на ядрените оръжия насам човечеството живее под постоянна

...
От създаването на ядрените оръжия насам човечеството живее под постоянна
Коментари Харесай

Учени разкриха какво ще ядат хората след една ядрена война

От основаването на нуклеарните оръжия насам човечеството живее под непрекъсната опасност от нуклеарна война, а в последно време тя към този момент не наподобява нещо напълно необикновено. Въпреки това множеството специалисти са съгласни, че размяната на удари сред водещите нуклеарни сили не би довела до заличаване на цялото човечество. Въпреки това последствията биха били пагубни. А разрушителните детонации и смъртоносната радиация ще бъдат единствено началото на „ апокалиптичния “ сюжет. Те ще бъдат последвани от липса на годишна продукция и апетит по цялата планета.

Но съгласно учените даже в сходна обстановка хората няма да останат без храна. Съществува различен източник, който може да избави живота на милиони хора.

Ядрената зима ще докара до апетит в целия свят

Най-смъртоносната последица от нуклеарната война ще бъде гладът

Известно е, че даже една дребна нуклеарна война, т.е. такава, при която страните не употребяват целия си нуклеарен капацитет, неизбежно ще докара до апетит. Причината е, че излъчванията на прахуляк, пепел и сажди от пожарите ще блокират достъпа на слънчевите лъчи до земната повърхнина. Това ще докара до намаление на междинната температура. Това значи, че ще настъпи нуклеарна зима, вследствие на която целият свят ще бъде изправен пред неуспех на реколтата и апетит. От това могат да загинат доста повече хора, в сравнение с от самите нуклеарни удари.

Експертите считат, че при положение на замяна на нуклеарни удари сред Съединени американски щати и Русия, които имат съвсем 90% от всички нуклеарни оръжия в света, в атмосферата ще бъдат изхвърлени до 165 милиона тона сажди. В резултат на това температурите ще се намалят с 9 градуса по Целзий. Това би довело до понижаване на производството на храни с невероятните 90%.

Ядрената зима ще докара до загуба на реколтата в целия свят

Най-новите математически модели демонстрират, че при положение на война сред Русия и Съединени американски щати до 5 милиарда души ще бъдат изложени на риск от гладна гибел. Но даже и да се стигне до война сред Индия и Пакистан, над 2 милиарда души ще умрат от апетит.

Алтернативният източник на храна при положение на нуклеарна война

В неотдавнашно изследване, оповестено в списание Earth’s Future, учените настояват, че през първата година след нуклеарна война хората ще могат да събират водорасли. Те ще бъдат отглеждани в Мексиканския залив, както и по цялото източно крайбрежие на Америка. Както и на други места на планетата. Това би могло да изхрани до 1,2 милиарда души.

Според създателите на изследването фермите за водорасли могат да заместят до 15% от храната, която се създава сега. Освен това те биха заменили съществуващите биогорива с до 50% и биха обезпечили храна за животните до 10%. Това сигурно не е доста, само че би трябвало да се има поради, че колкото и ужасно да звучи, популацията на света ще намалее и заради самите нуклеарни удари и другите последствия от тях.

Водораслите могат да спасят милиарди хора от апетит

Учените считат, че при положение на нуклеарна война сред Русия и Съединени американски щати още през първия ден ще загинат 360 милиона души. При война сред Индия и Пакистан неотложно ще загинат от 50 до 125 милиона души. В същото време десетки пъти повече хора могат да умрат от радиацията и от други последствия.

Морските водорасли са относително устойчиви на температурните съмнения и другите неподходящи условия. Поради това те могат да се отглеждат в необятен диапазон от условия на околната среда. Освен това те са извънредно хранителни – с изключение на главните въглехидрати, белтъчини и мазнини, те съдържат огромен брой микроелементи като магнезий, цинк, витамин В12, йод, полиненаситени мастни киселини и други За страдание обаче растителните протеини не могат да заместят изцяло месото. А протеините са нужни.

Как се отглеждат водораслите

Фермите за водорасли не се нуждаят от комплицирани технологии

Според резултатите от изследването водораслите ще порастват съвършено по крайбрежията на тропическите океани даже след нуклеарна война. В същото време фермите няма да изискват комплицирани технологии, които, разбираемо, също биха били проблематични. Техните планове се състоят главно от въжета, които да държат водораслите, рамки, които да държат въжетата, и буйове, които да поддържат фермите на повърхността. Ще са нужни и котви за тяхното закрепване.

Да напомним, че по-рано учените показаха различен артикул, който може да избави хората при положение на апокалипсис – гъбите. Те също са устойчиви на другите неподходящи условия и не се нуждаят от слънчева светлина. Гъбите могат да се отглеждат върху стволовете на дърветата.

Освен това на Земята към момента ще има доста инсекти, които са богат източник на протеини и са чудесно смилаеми. Всичко това подсказва, че е малко евентуално човечеството да изчезне.

Към сегашен ден броят на нуклеарните бойни глави, съхранявани в най-различни места из цялата земя внезапно понижа. Според данните на Стокхолмския институт за проучване проблемите на мира, към края на 2021 година общият брой на нуклеарните оръжия възлиза на 13 080 единици. За съпоставяне по време на студената война нуклеарните оръжия са били над 70 хиляди.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР