От съсловния съюз предлагат пет стъпки за избягване на проблемите: паралелно

...
От съсловния съюз предлагат пет стъпки за избягване на проблемите:
паралелно
Коментари Харесай

БЛС поискаха 5 промени за бялата е-рецепта, предупредиха за протести и съдебни дела

От съсловния съюз оферират пет стъпки за отбягване на проблемите:
паралелно потребление на хартиена и е-рецепта за избран интервал от време; бързо въвеждане на цифров указател на всички лекарства у нас; създаване на приложение за пациента с информация за лекарствените наличия в аптеките; спазване на нормативната уредба във връзка с генеричната подмяна и законови промени за повишение контрола при отпущането на медикаменти.
" Вече пети ден следим последствията и тоталния безпорядък, настъпил след въвеждането на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет ", регистрират от Българския лекарски съюз.

Проблемите, съгласно съсловната организация, се показват в дискриминация на над две трети от лекарите в България, които не могат да изписват електронни предписания, в това число работещите в незабавна помощ.

" Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени предписания с гледище за смяна на лечението и то под напън . Сред аргументите за връщане са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и други ", показват от БЛС.

От БЛС поддържат дигитализацията, в това число и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за определяне на лекарства, само че " с електронната рецепта дигитализацията в опазването на здравето не се изчерпва ", допълват от организацията.

За решение на казуса с дискриминирането на лекарите от БЛС оферират въвеждане на редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време . През този интервал хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в Националната здравно-информационна система и да се съхранява след осъществяването ѝ, подписана от пациента, за цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Право на всеки доктор и неговия пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

За да не се лутат пациентите, бързо да се вкара наличен цифров указател на всички лекарства , популяризирани на територията на България с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Създаване на цифрово (интерактивно) приложение за пациентите, което да дава информация за наличностите на медикаментите в аптеките, оферират още от БЛС.

Да се създадат законови промени за повишение на контрола при разпределяне на лекарства, както и гарантиране на правото на осведоменост на пациента за най-евтината опция за лекуване още на територията на лекарския кабинет.

" Считаме, че виновните институции би трябвало да подхващат незабавни дейности за разрешаване на казуса, в противоположен случай си резервираме правото на протестни дейности и опцията да защитим правата на лекарите и пациентите по правосъден път ", декларират в умозаключение от съсловната организация.

По-рано през днешния ден омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. Христо Хинков за огромния брой сигнали и тъжби за нарушени права, които постъпват в институцията след въвеждане закупуването на антибиотици и медикаменти за диабетици единствено с електронна рецепта - от 16 октомври т.г. И насочи рекомендация - да бъде регламентирана различна опция за определяне и разпределяне с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени артикули, с което да бъдат обезпечени правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински експерти.

Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов сподели през днешния ден, че продължава събирането на сигнали за пропуски в системата, за които ще се търси решение. Преди дни министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков уточни, че няма да се прекрати изписването на е-рецепти за антибиотици и за лекарства за лекуване на диабет.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР