От САЩ защитиха идеята Българската православна църква да стане църква-майка

...
От САЩ защитиха идеята Българската православна църква да стане църква-майка
Коментари Харесай

От САЩ защитиха идеята Българската църква да вземе под крилото си Македонската


От Съединени американски щати опазиха концепцията Българската православна черква да стане църква-майка на Македонската православна черква. Американски академик се застъши за тази опция, като означи, че това би било изцяло обикновено. " Българската православна черква е естественият и историческият избор за църква-майка на Македонската православна църква-Охридска архиепископия ", се споделя в разбор на професора по църковна история в Университета на Ню Джърси Инес Мурзаку, който е оповестен в " Crisis Magazine ", преддае БГНЕС. Тя напомня, че православните църкви могат да чакат с десетилетия, с цел да бъде приета тяхната автокефалност.

" Такъв е казусът с съвсем всички православни църкви на Балканите. Българската черква е приета за автокефална едвам през 1945 година, т.е. 72 години откакто е оповестила своята автокефалност. Румънската черква е приета през 1885 година или 20 години след провъзгласяването на своята автокефалност. Църквата на Гърция е приета през 1850 или 17 години по-късно ", напомня проф. Мурзаку.

Църковният историк отбелязва, че разцветът на автокефалността съответствува с интервала на национално възобновление на православните нации през 19 и 20 век. Този интервал остава дълготраен отпечатък върху историята на Православната черква, акцентира ученият. " Пробуждането на националното съзнание, което е било потискано в продължение на епохи и присъединяване на църквата в битката за самостоятелна страна са основните фактори за образуването на новата автокефалност ", декларира проф. Мурзаку и прибавя: " Православният шовинизъм значително е повлиян от светския шовинизъм. 19 и 20 век е белязан от концепцията за християнски нации със свои църкви. Автокефалността, т.е. църковната самостоятелност става основа за национална и политическа самостоятелност, знак на статута на самата християнска нация ".

Тя се стопира по-подробно на случая с автокефалността на Македонската православна черква – Охридска архиепископия. " Изминаха 50 години, откогато Македонската православна черква разгласи своята автокефалност и чака своето признание. МПЦ се нуждае от църква-майка, която да я вземе под своето крило, да я поддържа и да се грижи за нея. Имайки поради историческите връзки сред Македония и България, Българската православна черква е натурален избор на Македонската черква и това е казано ясно в писмото от 9 ноември 2017 година ", акцентира професор Мурзаку. Тя приканва да се отнасяме с почитание и достолепие към избора на македонските християни, които " заслужават да бъдат пълноправни членове на православното и европейско семейство ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР