От съобщение на обществената медия става ясно, че Програмният съвет

...
От съобщение на обществената медия става ясно, че Програмният съвет
Коментари Харесай

БНР се разграничи от Волгин. Наказва го за тиражиране на фалшива новина

От известие на публичната медия излиза наяве, че Програмният съвет е разгледал изданието на предаването „ Политически НЕкоректно “ с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на стратегия „ Хоризонт “ и е решил единомислещо, че с дейностите си „ господин Волгин е нарушил Правилника за публицистичната активност на БНР и Етичния кодекс на чиновниците на БНР “. В резултат на това, на господин Петър Волгин е наложено дисциплинарно наказване според трудовото законодателство, разясняват от медията.

„ Ръководството на Българското национално радио изрично се разграничава от всеки опит за провокиране на принуждение и неговото оправдаване или утвърждение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространение на подправени вести “, написа в известието.

„ Категорично заявяваме, че всяко нарушение на закона, професионалните стандарти и етичните правила в стратегиите и платформите на публичната медия ще бъде глобено. Същевременно няма да бъде позволено вмешателство в работата на публицистите в публичното радио, включително събаряне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат единствено след изчерпателен разбор и професионален разговор “, допълват от Националното радио.

Във въпросното издание а предаването на Волгин негов посетител бе ръководителят на Политическа партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов. В началото на диалога с него водещият разгласи информация, която потегля от съветски организации и която към този момент я има и „ из всички български интернет уеб сайтове “, че украинските бойци от батальона „ Азов “ в обсадения Мариупол са завладяли два кораба, единият от които е „ Царевна “, в който се намират българските моряци. От Министерство на външните работи обаче отхвърлиха и оповестиха въпросното известие за подправена вест. Въпреки това водачът на „ Възраждане “ разви пространна антинатовска догадка върху тиражираната информация.

Малко след разигралата се сценка в ефира на Националното радио, своето неодобрение изрази членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска, като подаде оставка.

„ След серия разменени писма сред Вас и Обществения съвет и след последното издание на „ Политически неточно “, за жал установявам, че няма действителен резултат от нашето гледище дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат прекратени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на публичната медия от години. Чрез мненията и гостите, които кани, неговите излъчвания са се трансформирали в канал за разпространяване на дезинформация и подправени вести, от които се организира откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа агитация, която опонира на публичния интерес и задачата на Националното радио. В изискванията на война, стартирана от съветската експанзия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е изключително обезпокоително. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, оттук насетне не искам името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и незаконния режим на президента й, Владимир Путин “, написа Пендачанска до шефа на радиото.

Пред Фрог Нюз тя изрази безпокойство, че.

По тематиката потърсихме и гледната точка на Съвета за електронни медии. За страдание, обаче,, че са с вързани ръце по въпроса с дезинформацията и проруската агитация в ефира на родните медии.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР