От самото начало на вече 32-годишния преход“, както все още

...
От самото начало на вече 32-годишния преход“, както все още
Коментари Харесай

Злият демон коалиция през годините - кой с кого и как, първа част

От самото начало на към този момент 32-годишния „ преход “, както към момента се назовава най-новата ни история след 1989 година, на процедура е имало единствено две еднопартийни държавни управления. И двете са злощастни, паднали от власт след митинги. Едното е с министър-председател и съществува от 1995 до 1997 година. То е свалено в резултат на митинги поради небивалата инфлация и обедняване на хората. И не на последно място, след кървавата нощ на 10 против 11 януари 1997 година, която полицията изведе от окупирания парламент депутатите от Българска социалистическа партия иразпръсна със мощ протестиращите. Месец по-късно, на 12 февруари, държавното управление на Жан Виденов подава оставка. В страната е въведен валутен ръб, който работи и до през днешния ден.

Второто еднопартийно държавно управление е в действителност първото на ГЕРБ, просъществувало от 2009 до март 2013 година. И това държавно управление си отиде след митинги поради цените и монопола на енергоносителите. На митингите имаше няколко счупени глави на стачкуващи, а министър председателят съобщи, че щом народът не го желае, подава оставка.

Останалите държавни управления в нова България са съдружни, формирани от няколко партии. Общото сред тях е че се основават след трагични договаряния и непроменяемо се разпадат поради разнородните ползи на сътрудниците.

Често, преди или след мандата на съответните държавни управления, се заговаря, че в България липсва. Съдбата на съдружните кабинети го удостоверява. Ще я напомним в опит да откроим разликите с днешна дата, когато „ Продължаваме промяната “ се пробва да показа нов модел.

Продължаваме промяната – търси се А-отборът

За първи път в историята на обединенията, договаряния се водят обществено, пред камерите. Също за първи път на първо време се приказва за политики по браншове, след което, както дават обещание договарящите, ще бъде подписано съдружно съглашение. Ето по какъв начин разяснява задачата на първите срещи: " За да можем да приказваме за политики, всяка партия ще даде най-хубавите си експерти по обособените тематики. Ще се срещаме дружно, не самостоятелно с обособените партии. Целта е най-после да излезем с същинска стратегия, която ще разписва ясно датите, в които тя би трябвало да се случи. Вярваме, че за пръв път ще има съдружно съглашение, което ще има ясни направления по какъв начин да действаме ", съобщи Кирил Петков. " Искаме да създадем " А " тима на България, само че няма да стане в случай че не структурираме добър развой. Днес беше единствено " Здравейте, радваме, че можем да се поздравим след изборите, че имаме общи задания ".

Снимка БГНЕС

Срещите започнаха още в деня след президентските избори. Лидерите на Политическа партия “ “(ПП), Българска социалистическа партия, „ “ (ИТН) и „ “ (ДБ) се схванаха още от идващия ден да излъчат специалисти, които да договарят по 18 тематики. В договарянията вземат участие по трима специалисти от четирите договарящи партии. На всеки кръг участват непроменяемо или Кирил Петков, или.

В договарянията не вземат участие представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото основателите обявиха по-рано, че няма да ги поканят. Седмата парламентарно показана политическа мощ – партия „ “ се самоизключи от процеса, като настоя за неотложно отпадане на зелените документи.

Срещите на „ Продължаваме промяната “ с другите три партии се организират по следния метод: Всяка от обединенията показва целите си, а по-късно следва полемика по тях, с цел да стане ясно дали ще се реализира единодушие или ще бъдат отхвърлени. След това бъдещите управнически цели на възможния съдружен кабинет ще бъдат разисквани на срещи в лидерски формат, или най-малко такива са декларираните планове.

Участниците в договарянията настояват изрично, че имена на министри не са обсъждани за момента. Остава въпросът дали срещите в лидерски формат ще бъдат предавани онлайн, както досегашните, или ще бъдат при закрити врата. Същият въпрос остава и за разискването на министерските постове – дали политиката на бистрота ще продължи, или ще има известна поверителност. Лидерите на домакините от Политическа партия дават обещание, че след привършване на първия кръг ще има и политически мнения.

Остава въпросът ще се сбъдне ли прогнозата, че Има Такъв Народ ще са сложен сътрудник в договарянията. Още повече, че в средата на октомври председателката на 45-ото и 46-ото Народно събрание сподели, че „ Кирил Петков не би бил доста подобаващ за поста сплотяващ министър-председател “. Дали нещата са се трансформирали, занапред ще разберем, само че едни от сигурните имена, в това число и по думи на водачите на Политическа партия, и това на Кирил Петков за министър-председател и това на Асен Василев за финансов министър.

Има Такъв Народ и неразборията в късите парламенти

За разлика от сегашните съдружни договаряния, в 45-ото и в 46-ото национални събрания, такива съвсем не се състояха.

Да напомним единствено, че 45-ото Народно събрание не излъчи държавно управление. В него първа политическа мощ беше ГЕРБ, чиито проектокабинет отпред с, бе изрично отритнат от другите парламентарно показани партии. Вторите – Има Такъв Народ, върнаха мандата със съзнанието, че и техен кабинет няма да събере задоволителна парламентарна поддръжка. Третата политическа мощ – Българска социалистическа партия, също върна мандата.

В 46-ото Народно събрание първата тогава политическа мощ – Има Такъв Народ, на два пъти сервира подготвени държавни управления на евентуалните си сътрудници, без да се съветва с тях. Те от своя страна, афектирани, се надпреварваха да показват противоречие с избрани персони в тях.

Снимка БГНЕС

Най-напред, в деня след вота, още преди да бъдат оповестени окончателните резултати, изчете от аутокю от екрана на личната му телевизия 7/8, проектокабинета с министър-председател – някогашен министър в държавното управление на Симеон Сакскобургготски и по-късно – на Тройната коалиция, отпред със Сергей Станишев. Номинацията провокира доста остра реакция от страна на евентуалните сътрудници в Народното събрание – партиите на смяната. Всяко знамение за три дни – толкоз просъществува и номинацията на Василев. " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " остро подлагаха на критика проектокабинета. Вълна от негативни реакции в имаше и в обществените мрежи. Заради включените в проектокабинета фигури, свързани с държавните управления на Национална движение „Симеон Втори" - Движение за права и свободи - кабинетът " Сакскобургготски ", и на тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев, се появиха мнения, че зад проектосъстава на кабинета на Има Такъв Народ стоят кръгове от царската групировка и Движение за права и свободи. Този отпор принуди Слави Трифонов и групировката му да отдръпват кандидатурата на една колкото и тъжна, толкоз и гневна конференция, дадена от сценаристите на Слави.

Снимка БГНЕС

След това от банката фрагменти на Има Такъв Народ беше изваден и предприемачът. На 30 юли 2021 година, когато президентът публично връчи мандата на Има Такъв Народ, точно Николов го одобри. Но и той се оказа неприемлива фигура за останалите евентуални политически сътрудници. Не на последно място, тъй като сподели въпиюща политическа непросветеност, като същата вечер, в изявление за Българска национална телевизия разгласи, че във външнополитически проект има желание да ревизира Преспанския контракт (между Гърция и районен съд Македония, бел.ред.) Още повече, че в проектокабинета на Има Такъв Народ се появи още една неприемлива за останалите партии фигура – тази на като правосъден министър. Уважаван правист и почетен консул на страната ни в Барбадос. В следствие обаче се оказа, че Илиев и плагиатствал за научната си работа от колежката си. Това беше доказано и от Етичния съвет на СУ “Св. Климент Охридски “.

След тези две кадрови неблагополучия последва сходство на договаряния, в които Има Такъв Народ съумя да се скара с всички. Най-напред някои от сценаристите изрично отсякоха: „ Споразумение няма да подписваме! “, с което най-малкото наскърбиха евентуалните си сътрудници. После упрекнаха Демократична България, че се бори за постове в държавното управление им. След това нападнаха Татяна Дончева, че се опитвала да им купи депутатите и да разбие партийните редици.

В последна сметка пристигна месец август и прездидентът Румен Радев свика в средата му двудневни съвещания с парламентарно показаните политически сили в изпитание да им вмени какъв брой значимо е да се сформира постоянно държавно управление. На консултациите Има Такъв Народ (представена от ръководителя на парламентарната група ) отсече, че няма да поддържат държавно управление, излъчено от друга политическа мощ, откакто на два пъти не са подкрепили тяхното. Така, ядосани всеки на всеки, се разделиха партиите от 46-ото Народно събрание, с цел да се срещнат за трети път като противници за изключителните парламентарни избори на 11 ноември.

Бойко и воеводите

На парламентарните избори през 2017 година се оказа, че спечелилият ГЕРБ няма задоволително болшинство, с цел да сформира независимо държавно управление. Ето за какво стартира договаряния с тримата съпредседатели на коалиция " Обединени патриоти ", и. Разговорите, които не бяха обществени, продължиха към 2 седмици в централата на ГЕРБ. Целта им беше съставяне на управническа коалиция, което и стана.

Снимка БГНЕС

Първата среща продължи към два часа, а на излизане и тримата от патриотите бяха много сбити. Председателят на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов съобщи, че " диалогът е бил напълно общ ". " Тепърва стартират договарянията. Другата седмица най-вероятно ще е идната среща. ", съобщи Каракачанов. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който след изборите стартира концепцията за съставяне на кабинет с необятна поддръжка - двете съществени политически сили ГЕРБ и Българска социалистическа партия плюс патриотите, не пожела тогава да приказва пред публицисти.

На 27 април 2017 година Обединени патриоти и ГЕРБ подписват съдружно съглашение за ръководството на България, в границите на новото 44-о Народно събрание. Валери Симеонов е определен за вицепремиер по икономическата и демографската политика, а Красимир Каракачанов за вицепремиер по публичния ред и сигурността и министър на защитата.

Като последица от съдружното съглашение се появява „ Програма за ръководство на Правителството на Република България за интервала 2017-2021 г “. Какво е съдружното съглашение може да се разбере от късата анотация на програмата на държавния уебсайт:

„ Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017- 2021 година е формирана в осъществяване на подписаното Коалиционно съглашение сред Политическа партия ГЕРБ и Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, Вътрешна македонска революционна организация и е съобразена с целите за ръководство към него.

Коалиционното съглашение е подписано в комплицирана и цялостна със закани интернационална конюнктура, която слага договарящите се страни пред условието за изключителна и нараснала отговорност при съдружното ръководство на страната. Споразумението се основава на убедеността на страните за праволинейно развиване на България като съвременна европейска страна. Държава, в която се съблюдава върховенството на закона, с институции, работещи транспарантно и в полза на жителите, създавайки условия за заслужен живот, развиване на всеки жител, независимост и разцвет. Споразумението регистрира нуждата България да бъде пълностоен сътрудник на европейските институции при взимане на решения, като отстоява националния си интерес. Програмата за ръководство на държавното управление съдържа цели и ограничения, посредством които ще се осъществят главните цели на обединението. В актуалната стратегия са включени и ограничения за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса и развиването на електронното ръководство.

Мерките от Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021 година, препоръчани от първостепенните разпоредители с бюджет, ще бъдат изпълнявани в границите на одобрените им бюджети за съответните години. “

Какво в последна сметка се случи с сътрудниците на ГЕРБ?

На 25 юли 2019 година Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов са изключени от парламентарната група на „ Обединени патриоти “. Малко по-късно, Атака е изключена от обединението. Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов загуби поста си след поредност от кавги, в това число и с майките от „ Системата ни убива “. Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов резервира поста си на министър на защитата до край.

Колациионното държавно управление на ГЕРБ и партиотите приключва цялостния си мандат при небивала протестна вълна от митинги през съвсем цялата 2020 година.

На 5 февруари 2021 година е оповестено, че обединението „ Обединени патриоти “ приключва съществуването си, а ВМРО–БНД ще се яви независимо на парламентарния избор на 4 април. И тогава, и на идващите два вота, никоя от партиите от патриотичната коалиция не можа да събере задоволително гласове, с цел да влезе в Народното събрание.

Бойко и реформаторите

И след изборите на 5 октомври 2014 година за 43-ото Народно събрание ГЕРБ не можа да събере задоволително гласове, с цел да сформира независимо държавно управление. Партията на Бойко Борисов потърси партньорството на другата дясна групировка в Народното събрание – Реформаторския блок. Гласовете им обаче дружно не бяха 121, колкото е належащо за болшинство. Покрепа за възможния им кабинет тогава заявиха парламентарно показаните на Валери Симеонов и АБВ.

Да напомним, че бе основан от пет партии в края на 2013 година. Под учредителното съглашение се подписват водачите на ДСБ, " Движение България на жителите " (ДБГ) –, Съюз на демократичните сили –, " Народна партия Свобода и достолепие " (НПСД) – и Български земеделски народен съюз –.

След месец политически съвещания, Коалиционното съглашение сред ГЕРБ и Република България стана факт. Бойко Борисов, на който за първи път му се наложи да търси съдружни сътрудници, съобщи след подписването, че макар разликите си и желанието партиите да запазят политическата си еднаквост, те са били длъжни в тази тежка обстановка да реализират рационален компромис. Той уточни, че на доста места в Европа партиите ръководят дружно, макар разликите си.

Споразумението за първи път бе оповестено в медиите, по гледище на Реформаторския Блок. То съдържаше 20 точки и можете да го прочетете.

Да напомним още кои от сътрудниците получиха министерски кресла: В кабинета „ Борисов 2 “ министри станаха Меглена Кунева (ДБГ, заместител министър-председател по съгласуваност на европейските политики и институционалните въпроси), Николай Ненчев (БЗНС, министър на отбраната), Даниел Митов (гражданска квота, министър на външните работи), Христо Иванов (гражданска квота, министър на правосъдието), проф. Тодор Танев (гражданска квота, министър на образованието и науката), доктор Петър Москов (ДСБ, министър на здравеопазването) и Божидар Лукарски (СДС, министър на икономиката).

Реформаторския блок се разпадна с края на кабинета „ Борисов 2 “. Първи напуснаха ДСБ несъгласни с политиката на ГЕРБ в няколко бранша, измежду които правосъдната промяна. по същите аргументи подаде оставка като министър на правораздаването.

В последна сметка държавното управление „ Борисов 2 “ подава оставка преди края на мандата си на 14 ноември 2016 година. Няколко дни по-късно оставката е призната от Народно събрание.

Очаквайте втора част!

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР