От събота светът гледа с ужас към Израел и Ивицата

...
От събота светът гледа с ужас към Израел и Ивицата
Коментари Харесай

Калоян Паргов пред Tribune: Отново Европа ще бъде потърпевша от този конфликт в Израел

От събота светът гледа с смут към Израел и Ивицата Газа, където един тленен спор се трансформира в същинска война, взела към този момент хиляди жертви. Дали тази война може да засегне България и по какъв метод, потърсихме за коментар ръководителят на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания доктор Калоян Паргов.

- Г-н Паргов, като дълготраен политик и ръководител на СИНПИ по какъв начин ще коментирате разразилата се война в Израел? Съединени американски щати и Европейски Съюз оповестиха своята поддръжка към Израел, там е и Антъни Блинкен. От друга страна Иран приканва за обединяване на мюсюлманските страни против Израел. Може ли съгласно вас да се откри кротичък път в по този начин създалата се обстановка?

- Това което се случва в Израел буди огромно терзание, тъй като за разлика от войната в Украйна, която не се разрасна като световна война, остана затворена в границите на един местен конфликт  в границите на две страни, несъмнено с световни измерения, стопански и санкционни режими. Това което се случва в Израел буди огромни терзания по няколко аргументи.

Първо от позиция на това, че тук имаме конфликт на две религии, на две цивилизации – еврейската и ислямската. На второ място този конфликт ще провокира нови бежански талази. В Европа към този момент е цялостно с бежанци от третия свят, които тя позволи на своята територия, мислейки само за работната мощ и стопанските системи си, само че никой не знае сред тези които пропусна, какви спящи кафези има. Трето, в случай че приказваме за Балканите, знаете че тук от дълго време са фамозни като буре с барут, което единствено чака някой да възпламени клечката.

Между другото не липсваха в последните 30 години на територията на Западните Балкани сходни етнически конфликти след разпада на някогашна Югославия, след което знаете имаше и етническо пречистване. Сблъсък сред християни и мюсюлмани в резултат на което се оформиха мюсюлмански точки на Балканите, които са част от по този начин наречената „ ислямска дъга “ на Балканите. Говорим започвайки от Родопите, което е на наша територия, минавайки през Македония, където ситуацията не е по-малко напрегната, Албания, Косово, знаете и в Косово какво става. Там също има признаци на пораждащ се вулкан и стигнем до Босна и Херцеговина.

Всичко това буди терзания, тъй като един подобен етнически спор, набожен, въпреки и следващ обратно в предишното за територия, може да има домино резултат и да възпламени спор и на други места, по-специално в Европа.

Отново Европа ще бъде пострадала от този спор, както стана с войната в Сирия, Ирак и други.

- Вие смятате, че мигрантската вълна още веднъж ще тръгне към Европа?

- Това е главното, а и има заплаха и от вълна от тероризъм. Знаете, че това е най-голямата неконвенционална опасност – тероризма. До скоро мислехме, че войната е немислима, въпреки че към този момент не е по този начин и целия свят се пазеше от тероризъм. Всички помним 11 септември в Съединени американски щати, разнообразни европейски градове бяха ударени, в това число и Русия. Всички помним атентата в България на летище Сарафово. Така, че това също е косвена заплаха, която би трябвало да се вземе поради.

- В тази връзка какво смятате за провелия се през вчерашния ден съвет при президента?

- Завършилата през вчерашния ден по този начин наречена „ Консултативна среща “, в действителност установи, че няма закани, само че тук приказваме за следващи такива, които в резултат на този конфликт там може да се разразят и на територията на други страни, в частност Европа и България като част от нея. Друг е въпроса за аргументите, за какво в този момент в този миг този спор се разсъни в този момент, 50-години по-късно, откакто имаше един миг на разведряване, помирение, търсене на решение. В един миг този спор избухна с нова мощ и това, което прави усещане е, че „ Хамас “ по този начин наречените терористи имат много съвременни оръжия, което значи, че е имало предварителна подготовка. Говорим за оръжия, които ги намираме в редица западни страни, евроатлантически сътрудници, което повдига доста въпроси. Дали Запада по една или друга причина не е въоръжило „ Хамас “ или „ Хамас “ са стигнали до такова оръжие, което виждаме, че се изля за часове върху Израел. Това респективно развърза ръцете на властта в Израел, които също са в една комфортна позиция, правейки съдружно военно държавно управление с опозицията. Тук разбра се конспирации доста може да се създадат, само че истината е, че този следващ втори след Украйна боен спор може единствено да тревожи света за положението на интернационалните връзки и вероятността на този свят от тук нататък. Въпросът е, че тези спорове би трябвало да бъдат следени, тъй като някой преднамерено може да ги възпламени, тъй като войната също е средство за печелене и то много положителни облаги.

- Как виждате реакцията на България, съответно ли реагира съгласно вас страната ни?

- Считам, че през вчерашния ден извършената консултативна среща сред президента и премиера, министъра на  външните работи и службите беше навременна. До какъв брой констатациите и информацията, която те имат е показана на обществото и медиите е тематика на различен диалог. Разбира се задачата е да не се всява суматоха, само че виждаме, че всички сме разтревожени от това което се случва и със боязън следим новините от Ивицата Газа, които идват ежечасово и няма по какъв начин да не ни тревожат. Иначе държавното управление реагира бързо и би трябвало да бъде похвалено, по тази причина че съумя да изтегли българите без значение дали са с двойно поданство или 100 % българско от конфликтната територия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР