От Русия, Тайван и Обединеното кралство до Индия, Ел Салвадор

...
От Русия, Тайван и Обединеното кралство до Индия, Ел Салвадор
Коментари Харесай

2024 г. - изпитание дори за най-силните демокрации. Къде предстоя...

От Русия, Тайван и Обединеното кралство до Индия, Ел Салвадор и Южна Африка - президентските и парламентарни избори, които ще се проведат през тази година, са основни за човешките права, стопанските системи, интернационалните връзки и вероятностите за мир в един неустойчив и нерешителен свят. В някои страни изборите няма да бъдат нито свободни, нито пък почтени. И в доста случаи репресията по отношение на опозицията, изтощеният електорат, капацитетът слагат ориста на демокрацията под въпрос.

 

Избори с световно значение

 

Възможен реванш сред президента Джо Байдън и неговия предходник Доналд Тръмп се обрисува в изборния календар на Съединени американски щати, откакто Байдън завоюва изборите против Тръмп през 2020 година Сега, тъкмо 295 дни преди самите избори, Тръмп поведе безапелационно на първичните избори на републиканците в щата Айова с 50,6% пред губернаторът на Флорида Рон Десантис.

 

Изборите за президент и 113-членен законодателен орган в Тайван са тази събота и ще се проведат на фона на мощен напън от страна на Китай. Това прави резултатите значими както за огромна част от Азиатско-тихоокеанския район, по този начин и за Съединени американски щати.

Пекин настойчиво заплаши да употребява военна мощ, с цел да анексира Тайван, който счита за своя територия, и разказа вота като избор сред война и мир. 

 

Нито един от тримата водещи претенденти за президент не е изразил предпочитание да тества решимостта на Китай, като разгласи независимостта на Тайван. Въпреки това любимецът Уилям Лай, който сега е вицепрезидент на Тайван, даде обещание да укрепи защитата на острова и негова победа може да ускори напрежението сред двете страни на пролива. 

Затягане на хватката

 

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, най-дълго управлявалата жена водач в света, завоюва четвърти следващ мандат в понеделник на избори, които опозиционните партии бойкотираха. Партията на Хасина беше избрана отново при ниска изборна интензивност от 40%. Вотът бе предшестван от принуждение. Задушаването на опозицията рискува да провокира политически разтърсвания в страната.

Индия, страната с най-голямо население в света, би трябвало да организира общи избори доникъде на 2024 година Те евентуално ще донесат трети следващ мандат на премиера Нарендра Моди от дясната индуска националистическа партия Бхаратия Джаната. За своите поддръжници Моди е политически новобранец, който трансформира Индия в нововъзникваща световна мощ. Критиците считат обаче, че похищението против пресата и свободата на словото, както и нападенията против религиозни малцинства от страна на индуски националисти, са стигнали безочливи равнища по време на неговото ръководство.

Друг водач, който се стреми да резервира властта, е президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле, който завоюва необятна поддръжка, откогато употребява изключителните си пълномощия, с цел да потуши войната сред незаконните банди. 

Върховният съд, формиран от лица, назначени от неговата партия, разреши на Букеле да се кандидатира на 4 февруари, макар конституционната възбрана президентите да заемат поста два поредни мандата. Докато задграничните държавни управления подлагат на критика погазването на някои цивилен права, не се чака Букеле да се изправи пред сериозна конкуренция.

 

Голяма смяна или още от същото

 

Мексико е готово да избере първата си жена президент на 2 юни - или някогашният кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, протеже на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, или някогашния опозиционен сенатор Ксочитл Галвес, която е събрала към себе си цялата съпротива от десницата и центъра. Победителят ще застане отпред на страна, която се тресе от проблеми с наркокартели и все по-влиятелна войска.

Гласоподавателите в Индонезия, най-голямата народна власт в Югоизточна Азия, избират правоприемник на президента Джоко Видодо на 14 февруари. Проучванията на публичното мнение демонстрират тясна конкуренция сред министъра на защитата Прабово Субианто, десен националист, и някогашния губернатор на Централна Ява Ганджар Праново, претендент на ръководещата партия.

Парламентарните избори в Пакистан на 8 февруари също се оспорват от одобрени политици под погледа на мощната войска в страната. Бившият министър председател Имран Хан, известна опозиционна фигура, е хвърлен в пандиза. Изборната администрация му попречи да се кандидатира. Неговият противник, трикратният министър председател Наваз Шариф, водач на Пакистанската мюсюлманска лига, беше позволен, откакто присъдите му за корупция бяха анулирани. Анализаторите споделят, че изборите евентуално ще доведат до несигурно държавно управление. Гласуването може да бъде отсрочено на фона на влошените връзки с следения от талибаните прилежащ Афганистан и смъртоносните офанзиви против пакистанските сили за сигурност.

Пикът на популизма 

Популизмът се наложи в Европа, поради множеството рецесии, които остарелият континент претърпя. Изборите за европейски парламент през юни ще бъдат знак дали обичайните партии могат да се оправят с популистките си противници, доста от които - скептични във връзка с военната поддръжка за Украйна. Националните избори в няколко европейски страни през миналата година дадоха смесени сигнали - Словакия избра проруския премиер-популист Роберт Фицо, само че гласоподавателите в Полша замениха консервативното държавно управление с коалиция, водена от центриста Доналд Туск.

Предизвикателствата пред демокрацията в Африка

Климатичните промени, проблемите с доставките на зърно от Украйна поради войната, все по-засилващото се внимание на Китай и Русия към континента са единствено част от въпросите, които са на път да прекроят Африка - най-бързо развиващият се континент в света. 

Осем западноафрикански страни са имали военни преврати от 2020 година насам, в това число Нигер и Габон през 2023 година В момента Сенегал се счита за бастион на стабилността в района. Сега, когато президентът Маки Сол се отдръпва, изборите в неговата страна на 25 февруари се преглеждат като знак за политическата резистентност на страната. Поддръжниците на опозиционния водач Усман Сонко упрекват държавното управление, че се пробва да го спре да се кандидатира с поредност от правосъдни каузи, които провокираха смъртоносни митинги. 

Южен Судан, най-младата страна в света, възнамерява да организира своите дълго отлагани първи избори през декември. Гласуването е крайъгълен камък. Никълъс Хейсъм, който оглавява задачата на Организация на обединените нации в страната, сподели на Съвета за сигурност предишния месец, че липсват основни детайли, които да подсигуряват свободата на изборния развой.

Упражнения с гумен щемпел

Няма подозрение кой ще завоюва президентските избори в Русия през март. Президентът Владимир Путин среща единствено алегорична съпротива и се е впуснал стремително към петия си мандат. Основните му противници са или в пандиза, или в заточение, или са мъртви.

Подобна е и историята в Беларус, ръководена от президента Александър Лукашенко. На 25 февруари се чака страната да организира първите си парламентарни избори, откогато държавното управление на Лукашенко потуши митингите против оспорваното преизбиране на съдружника на Путин през 2020 година

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР