От Росатом потвърдиха готовността си да работят по проекта Белене.

...
От Росатом потвърдиха готовността си да работят по проекта Белене.
Коментари Харесай

От Росатом са готови да работят за АЕЦ Белене

От " Росатом " потвърдиха готовността си да работят по плана " Белене " . Това стана ясно от думите на шефа на европейската част на компанията Вадим Титов, който взе участие в конференция за устойчивостта на атомната сила в България, заяви БНР.

Титов напомни, че " Росатом " имат разнообразни контракти с България, свързани с АЕЦ " Козлодуй " - като доставка на гориво и работата по удължение на живота на 5-и и 6-и блок .
Той е безапелационен, че съветската компания би взела участие и в плана " Белене " , като се вземат поради актуалните отлични връзки, добави той.

 Проектът АЕЦ
Проектът АЕЦ " Белене " е неефикасен и е риск за националната ни сигурност

Площадката е на сеизмологично рисково място, напомнят извънпарламентарни сили

Според Вадим Титов, атомната сила има доста положително бъдеще . Според него увеличение на броя на възобновимите енергийни източници (ВЕИ-та) не значи по-голяма успеваемост. То би нараснало спомагателните разноски за потребителите, само че ВЕИ не би трябвало да бъдат изключвани от енергийния микс .

Делът на възобновимите източници - вятърни и слънчеви, не би трябвало да надвишава 40%, тъй като в противоположен случай не може да се подсигурява резистентност на енергийната система, сподели Вадим Титов от " Росатом ". Той се базира на отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Припомняме, на 11 октомври енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че България би трябвало да подпише с Русия нов контракт за оборудването на АЕЦ " Белене ", само че не бяха упоменати съответни параметри на сходно съглашение. Според Теменужка Петкова не се изключва опцията Русия да бъде привлечена за вложител в централата , чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени.

Същият ден министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР