От резкия скок на цените, предизвикан от войната в Украйна,

...
От резкия скок на цените, предизвикан от войната в Украйна,
Коментари Харесай

Големите рекорди на 2022 година

От внезапния скок на цените, провокиран от войната в Украйна, до края на ръководството на една ера - тази на Елизабет Втора - изминаващата 2022 година ще бъде запомнена с няколко удивителни върха, показва Франс прес.

Рязко повишаване на цените

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари докара до внезапно повишаване на цените на силата и храните: показателят на цените на храните на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) доближи исторически връх през март, включително и цените на природния газ в Европа. Това бе причина за внезапно повишаване на инфлацията през годината, като да вземем за пример през октомври в еврозоната тя набъбна с 10,6% на годишна база - най-високото равнище от въвеждането на показателя през 1997 година

Бежански потоци

Войната в Украйна докара до най-големия приток на бежанци в Европа от края на Втората международна война насам: повече от шест милиона души в прилежащи страни и осем милиона вътрешно разселени лица по оценка на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците от май. За първи път броят на избягалите от домовете си хора по света надвиши 100 милиона.



Горещи талази и пожари

Годината беше белязана и от нови климатични върхове. Лятото в Европа се оказа най-горещото в историята, а опустошените от пожари площи - най-обширните. Над 600 000 хектара бяха унищожени тази година. В международен мащаб излъчванията на CO2 от изкопаеми горива в никакъв случай не са били толкоз високи, колкото през 2022 година

Ракетен дъжд

Рекорден брой ракети в Японско море изстреля Северна Корея през ноемвриВ отговор на най-мащабните до момента взаимни въздушни маневри сред Южна Корея и Съединени американски щати, в това число 23 изстрела за 24 часа на 2 ноември.



Рекорден търг

Портретът на Мерилин Монро от Анди Уорхол стана най-скъпото произведение на изкуството на 20 век през май: 195 милиона $. Друг връх в областта на пазара на изкуството е обвързван с кколекцията от творби на изкуството на съоснователя на " Майкрософт " Пол Алън. Тя бе продадена на търг през ноември в Ню Йорк за рекордната сума от 1,62 милиарда $, включваща картини на Жорж Соро, Пол Сезан, Винсент Ван Гог и Густав Климт. 

Необичайно царуване и заравяне

Кралица Елизабет Втора умря на 8 септември на 96-годишна възраст. Това сложи следващия връх в историята на монархиите по света. Седемдесет години ръководство, седем години повече от прапрабаба ѝ Виктория. Така кралицата стана вторият най-дълго управлявал монарх в света и първият най-дълго управлявал монарх в Европа. Около четвърт милион души се подредиха на километрични опашки, с цел да отдадат последна респект и да преминат около ковчега ѝ в Уестминстър.



На върха на света на тениса

Със спечелването на Откритото състезание на Франция за 14-и път през юни испанецът Рафаел Надал усъвършенства върха си по трофеи от шампионати от Големия шлем при мъжете на 22, изпреварвайки сърбина Новак Джокович (21 титли) и швейцареца Роджър Федерер (20), който приключи кариерата си през септември. Американката Серена Уилямс, която също се отдръпна през септември, е пред тримата с 23 трофеи от Големия шлем.

Осем милиарда души

Според  данни на Организация на обединените нации в средата на ноември популацията на света надвиши 8 милиарда души. Това е " невиждан растеж " по отношение на 2,5 милиарда души през 1950 година

Тейлър Суифт

Излизането на десетия албум на Тейлър Суифт " Midnights " счупи върха за най-слушан албум за един ден, предизвиквайки срив в " Спотифай " през октомври. Десет песни от албума доближават първите 10 места в класацията на Хот 100 на " Билборд ", което е първият и невъобразим случай.



 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР