От решението на АСНС става ясно, че оправдан на две

...
От решението на АСНС става ясно, че оправдан на две
Коментари Харесай

Гриша Ганчев е оправдан и на втора инстанция по захарната афера

От решението на АСНС излиза наяве, че оневинен на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седмина подсъдими. Единственият наказан, и то условно е Милко Талев, който е правнук на писателя Димитър Талев. Той е наказан за данъчно закононарушение, тъй като е заявил фиктивни доставки на артикули и е приспадал данъчен заем, като укритите налози са за близо 200 000 лв.. Първата инстанция му беше наложила наказване 3 години затвор, отново условно, което АСНС е понижил на две. В останалата част присъдата на спецсъда е доказана.

Ганчев, който е притежател на " Литекс комерс " и на футболния клуб " ЦСКА-София ", беше даден от прокуратурата на съда през 2015 година за данъчни закононарушения в размер над 700 000 лв., като съгласно прокуратурата това е ставало посредством продажба без фактури на захар, създадена в Бургаските и Девненските захарни фабрики. Според обвиняването продажбите били осъществявани посредством компаниите " Симек " ЕООД, " Никдоналд комерс " АД и " Лозев " ЕООД.

Още през 2012 година Ганчев беше упрекнат, че управлява незаконна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните закононарушения. Обвинения за помагачи в незаконната активност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен шеф на " Литекс комерс " АД, член на надзорния съвет на дружеството), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. За присъединяване в групата беше упрекнат и Тодор Симеонов.

Разследването стартира още напролет на 2012 година, когато синът на Ганчев и още няколко души бяха задържани. Обвинителен акт беше импортиран едвам откакто обвинените желаеха делото или да бъде прекъснато, или да влезе в съда.

Оправдателната присъда на Ганчев за данъчните закононарушения на първа инстанция беше подписана с изключително мнение от ръководителя на състава Лилия Георгиева.

Апелативните съдии Георги Ушев (председател на съда и на състава), Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров пишат, че не са събрани доказателства нито Ганчев да е управлявал незаконна група, нито да е правил данъчни закононарушения.

Срещу него имаше обвиняване и за закана с ликвидиране към някогашния началник на Национална агенция за приходите Красимир Стефанов. Тя обаче не е била непосредствено отправена към него и даже не му било упоменато името. Бившият началник на Национална агенция за приходите по-късно няколко пъти отхвърли да се е почувствал застрашен и отхвърли да бъде конституиран като страна по делото. За нея е дал показания очевидец, който приказвал с Ганчев по телефона и той му декларирал: " Ще го изкормя тоя твоя човек " червенобузест "! Ще му разпоря корема, рано или късно, това би трябвало да ти е ясно! Но ти споделям, че ще му увия червата към ушите! Ще видиш какво ще стане! "

Тогава очевидецът въобще не схванал, че предприемачът приказва за тогавашния началник на Национална агенция за приходите, а едвам след медийното обявяване на случая и арестите на сина на Ганчев и останалите позволил, че опасността е към Стефанов. След това въпросният очевидец се срещнал с шефа на Национална агенция за приходите и му предал думите на Ганчев. И двете инстанции обаче оправдаха предприемача, като в решението на АСНС се споделя, че обвиняването се крепи единствено на свидетелски догатки и внушения.

" Въззивната инстанция е длъжна да означи, че на база свидетелски догатки не може да се реализира желаният от държавното обвиняване резултат по наказание на подсъдимия Гриша Ганчев за закана с ликвидиране съответно по отношение на очевидеца Красимир Стефанов ", написа съдът и коментира, че в диалога даже не е упоменато името на Стефанов, а Ганчев приказва за " червенобузест ", който може да бъде всеки човек с сходни физиологични белези.

Според съда Ганчев не е целял опасността да стигне до някогашния началник на Национална агенция за приходите, а е била единствено израз на прочувствена реакция пред непосредствен прочут, откакто синът му е бил арестуван.

" В това отношение заканителните думи са били употребявани импулсивно, като са носели само прочувствен заряд и са изразявали яд и гняв, само че в реалност не са целели да провокират боязън от реализирането на заканата у който и да е било ", стимулира се съдът. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

Още преди да завърши първото дело против Ганчев, Специализираната прокуратура го прати на съд и по второ дело, в което е упрекнат за водач на още една незаконна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар, което още не е завършило на първа инстанция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР