От Регионалния исторически музей в Шумен показаха писмо - възвание,

...
От Регионалния исторически музей в Шумен показаха писмо - възвание,
Коментари Харесай

Откриха важно писмо на Бенковски относно Априлското въстание

От Регионалния исторически музей в Шумен демонстрираха писмо - възвание, обвързвано с Априлското въстание. То е подписано от революционера Георги Бенковски.

Възванието е намерено измежду необработените материали, събирани в продължение на доста години. Няма никаква информация за приносителя и времето на постъпване във фондовете на РИМ – Шумен. Съдържанието на самия документ е следното:

Братия,

Нуждата на принуди прибързано да въстанем. Да Ви расправям в този момент за нея няма потребност, само че и Вий колкото са може побързайте, щото да стане въстанието всеобщо.

Панагюрище Ваш съидейник
22 Април 1876 година Г. Бенковски

Сн. РИМ-Шумен

Писмото е написано върху листче хартия с размери 103/166 мм, откъснато от бележник.

Разказ за събитията и опълченците, освободили България

Шуменският музей има едни от най-големите и най-стойностни сбирки в страната, включително сбирки въоръжение, украшения, нумизматична и сфрагистична, старопечатни книги, икони и църковна утвар, етнографски сбирки, сбирка кино афиши и така нататък

Помещавала се на разнообразни места в града, в този момент експозицията на музея е в особено издигната за задачата постройка, която е открита през 1981 година, по отношение на тържествата по случай 1300 годишнината от основаването на Аспарухова България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР