От Районната прокуратура в Пловдив образуваха дело за причинена смърт

...
От Районната прокуратура в Пловдив образуваха дело за причинена смърт
Коментари Харесай

Личкана издъхна като пес в килията си при мистериозни обстоятелства

От Районната прокуратура в Пловдив образуваха дело за породена гибел по несъобразителност и разпоредиха да се извърши аутопсия на натрупа на Личкана, като първичните изводи са, че висаджията е умрял от солиден инфаркт. Близките на Ангел Личканов пък се заканиха да водят дело против прокуратурата в Пловдив с искане за погашение на кръвнина от по 200 000 лв. за всеки от фамилията му.

 

Фаталният завършек на Личкана настъпи в ранния следобяд на 20 юли, единствено няколко часа, откакто известният пловдивски престъпник от зората на демокрацията беше изведен от килията и закаран по неотложност в кардиологията на „ Свети Иван Рилски “, излизайки от лекарския кабинет със мнение „ незабавна реанимация, запушена артерия “.

 

Близките на Ангел Личканов обаче описват, че вместо служителите на реда да се съобразят със мнението на лекаря и да дадат късмет на Личкана да живее, те го върнали назад в килията на следствения арест в Пловдив. Няколко часа по-късно Личкана е открит мъртъв от надзирателите. И с цел да бъде мистерията цялостна, вестта за неговата гибел в началото беше опровергана от юриста му Стоян Донков.

 

„ Дон Личи издъхна съвсем като Ангел Христов от мафиотския тандем Братя Галеви - гибелта му може и да не е в резултат на инфаркт, а да е подкрепена от надзирателите “, съмняват се приятелите на Личканов. В ъндърграунда 56-годишният разбойник се ползваше с прозвището Дон Личи, обещано му персонално от висаджийския необут Георги Илиев.

 

Според околните на Ангел Личканов преди месец той съзнателно е бил пъхнат в килия душегубка, където температурата е надхвърляла 50 градуса.

Болното сърце на един от последните мохикани от свитата на братята висаджии Васил и Георги Илиеви просто не издържало кошмарните условия. Твърди се, че няколко дни преди Личкана да издъхне, е бил покосен от инсулт, само че надзирателите са пренебрегнали влошеното му здравословно положение и даже не му разрешили банкет на медикаменти.

 

На 20 юли сутринта въпреки всичко му поставили белезниците и го пратили в болница с позволение на наблюдаващия прокурор. Личканов излязъл от болничното заведение с диагноза, че би трябвало незабавно да бъде приет в болница. Въпреки това надзирателите от ГДИН вземат решение да го върнат назад в ареста, до момента в който не получат указания от прокурора по делото.

 

В този миг обвинителят от пловдивската прокуратура е на съвещание по друго правосъдно дело. Когато прокурорът излиза от съда, Личкана към този момент е мъртъв.

„ Според закона за осъществяване на наказванията в незабавни случаи при неявяване на наблюдаващ прокурор началникът на ареста с позволение на шефа на ГДИН също може да позволи хоспитализация. Това обаче не беше направено и резултатът е налице – Ангел Личканов е мъртъв “, твърди юристът му Стоян Донков.

 

Личкана попада зад решетките на 25 юни, откакто в границите на седмица беше арестуван на два пъти за безчинство и побой на пътя. В първия случай бандитът преби млада жена след противоречива обстановка на пътя, до момента в който е на червен светофар. Тогава обаче съдът се смили над него и го пусна на независимост. Дни по-късно Личкана преби с микрофон водач на рейс, който му свирнал с клаксона да реалокира мерцедеса си, блокирал придвижването по тясна улица в Пловдив.

 

Вбесен от наглостта на автобусния водач, Личкана счупил лявото странично стъкло на затворения прозорец и замерил с паве водача, само че не съумял да го уцели. Накрая се качил в автобуса, сграбчил шофьорския микрофон и с него почнал да постанова съперника си. Заради обемистото му кримидосие, той беше оставен за непрекъснато зад решетките, където издъхна предишния четвъртък от инфаркт.

 

Ангел Личканов беше измежду пионерите на родната проведена престъпност, формирала се в зората на демокрацията. Родом от Първомай, Личкана се открива в Пловдив в края на 80-те на предишния век, а в първите години след рухването на комунизма се утвърждава като пловдивския началник на борческата формация ВИС.

 

„ Наказателната бригада на Личкана беше най-бруталната в Пловдив. Движеха се с три фолксвагена и въоръжени с бейзболни бухалки и стоманени тръби. Биеха наред представителите на дребния бизнес, с цел да ги застраховат против други мутри. Личкана беше от най-близкото о6кръжение на Васил Илиев, а след убийството му Жоро Илиев го коронова за началник на дрогата в Пловдив и в района.

 

Дълги години Личкана контролираше бизнеса с кокаин и с хероин под тепетата, даже крими организацията на Цар Киро зареждаше хероин от него. Заради това в Пловдив го знаехме като Господаря на дрогата “, спомнят си паметливи наблюдаващи на локалния ъндърграунд.

 

С името на Личкана се свързва и първото похищение в Пловдив – това на италианския предприемач Алдо Ламардо, отвлечен през есента на 1994 година Италианецът е държан в плен няколко дни, преди да разкрие къде крие парите си. Личкана прибира 400 000 $ от италианеца, а най-после прокуратурата в Пловдив не открива доказателства за закононарушението, въпреки Ламадо да свидетелства, че е похитен, пребит и ограбен точно от Личкана.

 

„ В интервала 1994-2000г. бандата на Личкана имаше процедура да отвлича богаташи за по няколко часа, до момента в който околните им не донесат пари. Всичко се случваше пред безучастния взор на локалната полиция и прокуратура. Личкана унищожи стотици човешки ориси... Беше в действителност огромен изверг и заслужаваше да умрекато безприютен и въшлив псе “, спомнят си „ геройствата “ на пловдивската мутра локалните поданици. А майка на мъж, премахнат от Личкана преди 20 години, написа в коментар в един уебсайт под новината за гибелта му: „ Клела съм го да почине в страдания години наред! Бог най-накрая чу молитвите ми. През 90- те години на предишния век Личканов се придвижваше със свита от 20 телохранители и съвсем всяка нощ вилнееше дрогиран из заведенията в Пловдив.

 

Едва през 2003 г, прокуратурата в Пловдив взема решение да озапти самозабравилия се нарушител. Срещу него е повдигнато обвиняване, че е изнудвал асеновградския предприемач Васил Пиронков за 25 000 $. Тогава Личкана посетил офиса на Пиронков и му съобщил, че има поръчка за неговото ликвидиране, за която са платени 25 000 $. Обяснил му, че убийството няма да бъде осъществено, в случай че самият Пиронков му даде 200 000 $. Заплашеният мъж споделил, че не може да събере толкоз пари.

Личканов му дал период до края на седмицата да даде 25 бона, а за останалите пари – да трансферира собствеността на два рейса на компанията му.

 

Пиронков обаче се оплака в полицията и висаджията рекетьор е разгласен за търсене. Докато Министерство на вътрешните работи го дири къде ли не Личкана заплашва да убие окръжния арбитър Галя Георгиева, на която е назначена полицейска защита. През 2004 година Ангел Личканов е задържан и тикнат в пандиза, а против него са повдигнати още 3 обвинявания за други случаи на изнудване, които след това са прекъснати от прокуратурата и даже не стигат до съда. През 2007 година Личкана е наказан дефинитивно на 7 години затвор за изнудването над Пиронков – присъда, която излежава в пандиза в Пловдив.

 

След като излиза от пандиза, Личкана още веднъж дава воля на експанзията си – пребива момиче в нощен бар „ Авеню “, за което е наказан на 2 година Докато чака присъдата си, бандитът убива

с колата си дете на пловдивски бул..

 

В края на следствието обаче прокуратурата смъква обвиняванията от него, защото се открива че Личканов в карал със скорост под позволената. Неговата версия е, че момчето е скочило пред колата и че било от ромска група за изнудване на водачи.

 

През пролетта на 2020 година Ангел Личканов беше задържан, откакто граничари го залавят да придвижва чувал с марихуана през границата ни с Турция, дружно с Петър Петров – преподавател по география в Първомай. Оказа се, че учителят е имал задължения към лихвари, които му предложили да ги опростят, в случай че прекара дрогата към Турция.

Личкана трябвало да следи пратката, само че той и учителят са хванати от граничен патрул в региона на свиленградското село Маточина. Личканов прекара няколко месеца в ареста, преди да бъде пуснат под гаранция. Наркоделото против него ще бъде прекъснато след гибелта му.

Източник: Уикенд 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР