От рано сутринта в петък в столицата на Буркина Фасо

...
От рано сутринта в петък в столицата на Буркина Фасо
Коментари Харесай

Опит за военен преврат в Буркина Фасо?

От рано сутринта в петък в столицата на Буркина Фасо Уагадугу се чува пукотевица и държавната телевизия спря да излъчва , предизвиквайки опасения за опит за бунт девет месеца откакто, предава Associated Press.

Не e известно къде се намира водачът на страната подполковник Пол Анри Сандаого Дамиба . Той е изнесъл тирада предния ден в град Джибо, в северната част на Буркина Фасо.

Миналата седмица Дамиба беше пътувал до Ню Йорк, където се обърна към Общото заседание на Организация на обединените нации като водач на преврата в страната,. В речта си Дамиба отбрани своя януарски прелом като " въпрос на оцеляване за своята нация ", даже и да е " може би неоправдателен " за интернационалната общественост.

Превратът в Буркина Фасо пристигна след, което ускори страховете за съществено оттегляне на демокрацията в Западна Африка. В нито една от тези страни пристигналата на власт хунта не се е заела с дата за нови избори, макар че Дамиба сподели предходната седмица, че преходът в Буркина Фасо ще продължи още съвсем две години.

Мнозина в Буркина Фасо в началото поддържаха военния прелом , разочаровани от неспособността на предходното държавно управление да спре ислямисткото екстремистко принуждение, което лиши живота на хиляди и разсели най-малко два милиона души. Превратът обаче не докара до затихване на това принуждение . По-рано този месец той пое и поста на министър на защитата.
 Африканският съюз изключи Буркина Фасо след военния прелом
Африканският съюз изключи Буркина Фасо след военния прелом

Превратът е четвъртият в района за последните 18 месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР