От раждането до смъртта си Елизабет II е била снимана

...
От раждането до смъртта си Елизабет II е била снимана
Коментари Харесай

Ексклузивно пред bTV: Авторът на последния официален портрет на Елизабет II


От раждането до гибелта си Елизабет II е била снимана хиляди пъти, до момента в който е живяла живота си пред очите на обществеността. Бъдещият монарх е публично сниман за първи път, когато е на няколко седмици, държан в ръцете на майка си през 1926 година

Късно нощес от Бъкингамския замък беше публикувана незнайна досега фотография на кралицата. Това ще бъде и последния формален портрет на кралица Елизабет II.

Автор на фотографията е Раналд Макекни. Той е снимал няколко пъти английското кралско семейство. Негова е фотографията на кралица Елизабет II с трима бъдещи крале. Настоящият - синът ѝ крал Чарлз III, внукът ю Уилям и правнукът ѝ Джордж.

С Раналд Макекни се срещна Васил Христов.

Как се е случила фотографията?

„ Когато ми беше поръчано да направя последния ѝ портрет, беше преди към шест месеца. Бях по отношение на обкръжението на кралицата и те дадоха ясно да се разбере, че тя желае да бъде снимана в замъка „ Уиндзор “. Той е доста особено място за нея. Казаха, че желаят на фона да е кръглата кула, която е най-централната и най-сигурната част от замъка. Това е явен знак, че кралицата е центърът, сърцето на нацията. Огледахме опциите и имаше единствено едно място, откъдето можехме да заснемем тъкмо тази панорама – във вестибюла, който е доста покрай персоналните ѝ палати “, описа фотографът.

„ Отидох да прегледам към месец по-рано и се срещнах със стилиста на кралицата, с цел да имам визия от тоалета ѝ и да видя по какъв начин ще се съчетае с декора на помещението. Направихме няколко пробни фотоси. В деня преди същинското снимане можех да отида и да си конфигурирам светлините. За шанс, асистентът ми е със същия растеж като кралицата, тъй че го използвах за модел. Направихме проби, нагласихме всичко. На идващия ден просто включихме светлините и изчакахме кралицата да пристигна. Тя влезе през една дребна врата, поздравихме се, споделих ѝ каква ми е концепцията, седнахме за малко да си поговорим и по-късно я снимах “, показа още Раналд Макекни.

Каква е кралицата зад обектива?

„ Тя е прекарала доста време зад обектива. Сигурно е най-сниманата жена в света. Не мога да настоявам, че съм имал специфични, дълбоки взаимоотношения с Нейно величество. Тя постоянно беше доста сговорчива, налична и топла. Когато снимаш някого - и изключително някоя ВИП персона, той желае да знае, че ти знаеш какво правиш. Ако почувства, че може да ти има доверие, е удовлетворен, че ще направиш хубава фотография, няма да му губиш времето и той ще може бързо да продължи с делата си. А кралицата се държеше другарски, говорехме за маловажни неща, шегувахме се. Сега не мога да си спомня защо тъкмо. Когато фотографирам, аз просто приказвам “, споделя още фотографът.

Да се поддържа връзка неофициално с кралицата – какво впечатлява най-вече Раналд Макекни?

„ Тя е човек, който има изумителен живот. Като кралица не водиш естествен живот. Нейният живот беше изцяло отдаден на дълга. Дори не мога да си показва какъв брой пъти е трябвало да отиде някъде, на някое разкриване, да се срещне с хора, да им връчи оценки. Мисля, че за това е нужно огромно самообладание и в това време топлота. Това слушам и от доста хора – че тя е умеела да излъчва топлота, само че в това време и почит. Мисля, че това е измежду основните неща. Тя не беше някой, с който би отишъл на пъб, да вземем за пример. Тя притежаваше аурата на кралица и хората уважаваха това. Знаеха какво не се прави в нейно наличие и по какъв начин би трябвало да се държат, с цел да покажат почитание към позицията ѝ.

Каква е историята зад тази фотография:

Снимка: Ranald Mackechnie / Buckingham Palace

„ Снимката, на която всички седят в редица, а принц Джордж е прав. Тази фотография беше поръчана от Кралските пощи в чест на 90-ия рожден ден на кралицата и трябваше да бъде отпечатана върху комплект марки. Технически беше доста сложна фотография, тъй като те желаеха обликът на всяка персона да може да се отлепя като обособена марка от цялото. Така че трябваше да има минимум 3 мм сред двама души. Но аз желаех да направя и фотография на едно семейство, което е доста мъчно, в случай че те би трябвало да стоят надалеч един от различен. Така че предизвикването беше да осигуря задоволително пространство, само че по едно и също време с това и връзка сред членовете на кралската фамилия. С тях беше необикновено елементарно да се работи. С децата постоянно лишава малко време – може би към 10-ина минути, само че щом са подготвени, снимаш. В последна сметка направихме фотографията много бързо. Може би имахме 12-13 фрагмента, на които принц Джордж се усмихва.

Защо принц Джордж е стъпил на книги? Има ли прикрито обръщение в това, или просто сте били удобен?

„ По първичен проект те даже не трябваше да се виждат, тъй като за фотографията трябваше да се изрежат краката. Трябваше да създадем по този начин, че главата на принц Джордж трябваше да е на вярното място и тъй като не бях сигурен какъв брой тъкмо е висок имах няколко книги. Така че когато той пристигна, просто видяхме какъв брой са нужни, с цел да може лицето му да е наедно с тези на баба му и татко му. Така че е смешно – когато пуснаха цялата фотография, всички започнаха да се питат какво значат тези книги. Нищо не значат “, описа фотографът.

Как беше основан портретът на кралицата за платинения ѝ празник – разберете във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР