От публично самонараняване, през игри, склоняващи към самоубийство, до дишане

...
От публично самонараняване, през игри, склоняващи към самоубийство, до дишане
Коментари Харесай

От публично самонараняване, през игри, склоняващи към самоубийство, до дишане на райски газ

От обществено самонараняване, през игри, склоняващи към самоубийство, до дишане на божествен газ. Опасната мода измежду децата има доста лица и в съвсем всички случаи води до отрицателни последици. Припомняме зловредните " трендове “ през годините.

Шоково приспиване

Още през 90-те години става известен опитът " шоково приспиване “. При прилепяне с ръка на сънната артерия, деца приспиват свои връстници. Освен до заспиване, може да се стигне и до загуба на схващане. Приспиването е последвано от шоково пробуждане, а детето не помни нищо.

Играта се популяризира стремително, а интернет конгреси дават точни указания по какъв начин да приспиш някого. Експерментът е доста рисков, защото пристискането на сънната артерия може да причини изпадане в кома и даже гибел.

Самонараняване

Емо субкултурата завладява огромна част от младежите в интервала 2008-2012 година Смята се, че придвижването всеобщо тласка децата към депресия и ги подтиква към обществено самонараняване и самоубийства. През 2012 година данните сочат, че за година 10 деца у нас са се лекували в психиатрия, като последният случай към оня миг е на момиче в 7 клас, направило опит за самоубийство с хапчета пред камера.

Чешко проучване от 2018 година изследва настройките към суицидно държание и самонараняване при емо юноши. Участниците оповестяват за настройки, които включват високо приемане на сходно държание. Няма обаче данни какъв брой от случаите на самоубийства измежду децата са свързани с емо субкултурата.

Екстремни селфита

Модата на рисковите селфита става известна няколко години по-късно. Тя се показва в търсене на разнообразни рискови места и способи за снимане – на ръба на високи здания и градежи, върху влакове и вагони, на ЖП релси. Целта на децата е да съберат повече известност в обществените мрежи. В България няколко безразсъдни селфита приключват с съдбовен край. Други водят до тежки провали.

През 2014 година след опит да се снима върху цистерна на ЖП-гарата в Нова Загора, 12-годишно момиче беше изумено от волтова дъга и умря.

През 2016 се случва сходен случай. Тогава пострада 14-годишно момче. Отново поради селфи, то се качва на вагон на гара " Филипово " в Пловдив и е изумено от волтова дъга.

През 2017 година в Бургас 16-годишен се простреля с газов револвер, за благополучие не съдбовно. По думите му случаят се случва поради опит за селфи с оръжието.

Най-много са случаите, включващи опити за рисково селфи върху влакове и вагони. Между 2016 и 2019 година броят им е 9, като съдбовни са 4 от тях, настояват от " Железопътна инфраструктура ".

Опасната мода е известна освен измежду децата. Глобално проучване през 2018 година разкри, че опитите за рискови селфита са умъртвили 259 души в интервала 2011-2017 година

През 2021 година пък изследване на испанската фондация iO разкри, че сред януари 2008 година и юли 2021 година минимум 379 души са починали поради смъртоносно селфи.

Страните с максимален брой обявени смъртни случаи са Индия (100), Съединените щати (39) и Русия (33).

" Син кит “

Може би сте чували за онлайн играта  " Син кит “. Тя потегля от Русия през 2015 година, а единствено за четири години доближава до 19 страни на пет континента. В България става известна измежду учениците през 2017 година

Играта се популяризира в онлайн групи и включва извършване на задачи, някои от които опасни за здравето и живота. Участниците са предизвиквани да подпалят дома или учебното заведение си, или да извършат кражба, като би трябвало да документират всяко деяние със фотография. Ако не го създадат, получават закани, че ще бъдат убити. Последната " задача “ е подтик към самоубийство.

Играта добива популярност, откакто в обществените мрежи се появява информация, че тя е довела до самоубийството на над 130 деца в Русия. Доклад на " Новая газета “, както и изследване на татко (самоубийството на детето му се свързва със " Син кит “) показват този брой. Въпреки това нито едно самоубийство до момента не е потвърдено, че е обвързвано с тези онлайн групи - нито от публицисти, нито от полицията.

Според анализ в обществените медии на предизвикателство " Син кит “ през 2018 година броят на обвързваните с играта самоубийства са както следва: Аржентина – 3, Пакистан – 2, Бангладеш – 2, Португалия – 2, Бразилия – 4, Русия – 130, Чили – 3, Саудистка Арабия – 1, Китай – 1, Сърбия – 1, Индия – 1, Испания – 1, Ирландия – 1, Турция – 1, Италия – 2, Съединени американски щати – 4, Кения – 1, Уругвай – 1.

Предизвикателството Момо

През август 2018 г. The Economic Times пише, че играта е взела две жертви в Индия – на 18 и 26 години, а първият смъртен случай е на 12-годишно момиче от Аржентина.

Райски газ

Вдишването на божествен газ е част от новата мода при младежите. Той се употребява като тип опиум, предизвиква еуфория и зашеметяване. Вдишва се посредством капсули, които се слагат във устройство, наречено сифон за сметана, и се източват в балон. 

През август тази година малолетен влезе в болница след употреба на алкохол и божествен газ.

Според експерти газът е рисков както за черния дроб и бъбреците, по този начин и за централната нервна система. Предизвиква координационни разстройства, халюцинации, неврологични проблеми. Може да докара до загуба на схващане и до задушаване.

Позовавайки се на доклад на Службата за национална статистика, уебсайтът The Conversation пише, че азотният оксид, по-познат като божествен газ, е обвързван с 56 смъртни случая сред 2001 година и 2020 година в Англия и Уелс.

Магнитни топчета

Няколко са случаите в България, при които деца гълтам " на смешка “ магнитни топчета. Причината е предизвикателство в обществената мрежа TikTok – подражаване на пиърсинг, като се сложи топче върху езика.

Направени от доста мощна магнитна сплав, когато попаднат в корема на детето, топчетата се залепват едно за друго и могат да бъдат извънредно рискови за живота. Трудни са за диагностика, а признаците се появяват късно.

От 2009 година до 2018 година в Съединени американски щати има два смъртни случая  след усвояване на магнитни топчета. Случаите на лекувани в незабавни отделения на лечебни заведения заради същата причина там са към 4500. Голяма част от тях са на деца от 11 месеца до 16 години.

Лягане на пешеходни пътеки

Лягането върху пешеходни пътеки на пътя е относително нова " игра “. Прави се за развлечение и изпитване на реакцията на водачите.

Забавна за децата, играта е извънредно рискова и може да бъде същински потрес за родителите им и за водачите на пътя. Играта набира известност в интернет и в частност – в TikTok.

Никотинови дъвки

Модата на " паучовете “ е най-новата рискова наклонност измежду учениците. Паучовете, наподобяващи на дъвки се използват всеобщо от възпитаници в учебните заведения. Те съставляват дребни пакетчета, цялостни с вещество с високо наличие на никотин. Казват, че ги взимат с резултат утешение. Според експерти " паучовете “ могат да причинят високо кръвно налягане, сърцетуптене, а в огромни количества даже рак, предава bTV.

Повечето рискови трендове набират известност в обществените мрежи. Затова значим е контролът на децата до интернет наличието и тяхната просвета на ползване онлайн.

У нас Националният център за безвреден интернет е главната организация, която се грижи за сигурността на децата в онлайн пространството и дава информация за рисковете в мрежата.

Редица акции на разнообразни институции и организации също слагат фокуса върху децата и интернет като  " Пази детето в интернет “, " Бдителни родители “, " Сърфирам безвредно “ и други

Безопасността на децата в интернет е измежду целите на Европейски Съюз. Чрез различни програми и стратегии Европейската комисия цели да увеличи информираността по отношение на рисковете в мрежата и грамотността на онлайн потребителите.

В световен план УНИЦЕФ e организацията, която работи за защитата на децата онлайн и за това интернет да бъде безвредно място. Чрез своите планове Global Kids Online и Disrupting Harm УНИЦЕФ събира доказателства за цифровите права на децата, техните благоприятни условия и рисковете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР