От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи

...
От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи
Коментари Харесай

Огнян Стоичков, Бюро за контрол на СРС: Поне двама участници в протестите са подслушвани незаконно

От инспекциите, които извършихме, взехме решение, че по отношение на две лица, участващи в митингите, са прилагани непозволено специфични разследващи средства. Едно от лицата е с дейна политическа активност и е отвън митингите. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия Огнян Стоичков от Националното бюро за надзор на СРС.

В момента са в ход още 6 инспекции, за които имаме информация, че са прилагани СРС по отношение на лица, участващи в митингите и тези 6 инспекции обгръщат повече лица, добави той.

Стоичков посочи, че в последния месец и половина - от 20 май до 7 юли в Бюрото за надзор на СРС са постъпили 80 сигнала на жители, които настояват, че участвайки в митингите, по отношение на тях са употребявани противозаконни СРС. Ние за този месец и половина сме направили 45 инспекции по тези сигнали. Остават съвсем още толкоз.

Темата със специфични разследващи средства е постоянно отворена и това е по този начин, тъй като постоянно се задават повече въпроси, в сравнение с се получават отговори, разяснява Огнян Стоичков.

По отношение на установеното непозволено потребление на СРС, от Бюрото са сезирали способените органи по закон.

" На 9 юли те са получили съобщение за нашата позиция, тъй като ние сме длъжни по закон да сезираме основния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, Висш съдебен съвет и министъра на правораздаването. Съобразно тяхната подготвеност, в случай че те решат, ще подхващат нужните дейности. Разбира се, докладваме и на Народното събрание ", добави той и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще спомага в среда, която ще резервира класифицираната информация.

Стана ясно и известното към този момент в общественото пространство - че СРС по отношение на протестиращи са били прилагани на съображение архаични текстове - че са готвили прелом.

Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за митинги и демонстрации даже е позволителен. В случая има непропорционалност на деянията и настояването за използване на СРС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР